ΑΘΗΝΑ
13:46
|
06.05.2024
Οι εκλογές είχαν προγραμματιστεί για τις 14 Φεβρουαρίου αλλά αναβλήθηκαν εξαιτίας σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τις 30 Μάη αναβάλλονται οι περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία της βορειοανατολικής Ισπανίας που είχε γίνει πεδίο απόπειρας απόσχισης το 2017. Αφορμή δίνει η συνέχιση της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, έπειτα από απόφαση των πολιτικών κομμάτων της περιοχής, εξαιρουμένων των Σοσιαλιστών.

Αντιπρόσωποι των κομμάτων επικύρωσαν την απόφαση της αναβολής σε συνεδρίαση που πραγματοποίησαν στη Βαρκελώνη.

Map of Catalonia

Οι εκλογές αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τις 14 Φεβρουαρίου. Μόνο το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα διαφώνησε και δεν αποκλείει να καταθέσει προσφυγή κατά της αναβολής αυτής.

Πρόκειται για την πέμπτη διεξαγωγή περιφειακών εκλογών μέσα σε 10 χρόνια. Θα διεξαχθούν ένα χρόνο νωρίτερα από αυτόν που προβλεπόταν λόγω της αποπομπής από τη δικαιοσύνη τον Σεπτέμβριο του περιφερειακού αυτονομιστή προέδρου Κιμ Τόρα.

Image

Ο Τόρα είχε καταδικαστεί γιατί αρνήθηκε να αφαιρέσει πανό με αποσχιστικό περιεχόμενο από την πρόσοψη της έδρας της περιφερειακής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου του 2019.

“Το πιο φρόνιμο είναι να αναβληθούν οι εκλογές”, τη στιγμή που υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων παντού στην Ισπανία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δήλωσε η Έλσα Αρτάντι, εκπρόσωπος του κόμματος “Μαζί για την Καταλονία” (JxC), ένα από τα δύο κυβερνώντα αυτονομιστικά κόμματα στην περιφέρεια.

Ο υποψήφιος των σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ θα είναι ο νυν υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ ‘Ιλια, πρόσωπο του αγώνα κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ‘Ιλια θα είχε πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές από το JxC και τη Ρεπουμπλικανή Αριστερά της Καταλονίας (ERC), του άλλου κόμματος που μετέχει στην περιφερειακή κυβέρνηση.

Μετά την αποτυχία της απόπειρας απόσχισης του 2017, το αυτονομιστικό κίνημα είναι διχασμένο μεταξύ αυτών των δύο κομμάτων.

Το JxC, του πρώην περιφερειακού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόντ, ο οποίος κατέφυγε στο Βέλγιο για να αποφύγει τις διώξεις, υποστηρίζει πάντα την αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη.

Το ERC επέλεξε τον διάλογο και έχει καταστεί ουσιαστικά στήριγμα στο κοινοβούλιο για την κεντρική κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, του οποίου ψήφισε τον προϋπολογισμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ελληνική Λύση: Να ακυρωθεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Δέκα χρόνια από τη σφαγή της Οδησσού: Όταν ο φασισμός επιβλήθηκε με αίμα και ατσάλι

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα