ΑΘΗΝΑ
14:28
|
25.04.2024
Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για το πώς επελέγη “ανθενωτικός” Γεννάδιος Σχολάριος , πρώτος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως μετά την Άλωση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την άποψη πως το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία αλλά πολιτικό κόμμα, εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι Open TV με αφορμή τη συμβολική φετινή επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και τον ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία στον εθνικό αγώνα.

“Το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, είναι πολιτικό κόμμα, είναι πολιτική επιδίωξη και οι άνθρωποι του είναι άνθρωποι του πολέμου”, υποστήριξε ο προκαθήμενος της  ελλαδικής εκκλησίας, προσθέτοντας: “Είναι οι άνθρωποι της εξαπλώσεως, αυτό είναι χαρακτηριστικό του Ισλάμ”.

Ο κ. Ιερώνυμος περιέγραψε περιστατικά που αφορούν τον Αθανάσιο Διάκο και μίλησε για τους κληρικούς που συμμετείχαν στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Εξήγησε γιατί υπήρχαν σταυροί σε όλες τις σημαίες της Επανάστασης και πρόσθεσε πως “δεν υπήρχε κανένα σημαδάκι επαναστάσεως που δεν ξεκίνησε από κάποιον κληρικό”.

Αναφερόμενος στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης και τον Μωάμεθ τον Πορθητή, είπε πως είχε συμβούλους Έλληνες, καθώς έπρεπε να ενώσει όλη τη χριστιανική κοινότητα και να την αναθέσει στον Πατριάρχη, κι έτσι επελέγη ο “ανθενωτικός” Γεννάδιος Σχολάριος, πρώτος Πατριάρχης μετά την Άλωση.

Για τα κρυφά σχολεία ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε ότι “η αλήθεια είναι ότι έχει ηρωοποιηθεί αυτό το θέμα. Αλλά εκ των πραγμάτων, όποιος έχει διαβάσει τα βιβλία που έχουν βγει για την περίοδο της τουρκοκρατίας, σχετικά με την εκπαίδευση, παίρνει μία σαφή εικόνα, ότι δεν ήταν δυνατό τα ελληνόπουλα να έχουν σχολεία. Κατ’ ανάγκη θα πήγαιναν εκεί που υπήρχε κάποιο φως. Το φως αυτό ήταν τα μοναστήρια με τους λίγους καλόγερους, με τα λίγα γράμματα που ήξεραν (…) Δεν το έλεγαν σχολείο, αλλά κατηχητική προσφορά”.

Δείτε τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην εκπομπή “Και Εγένετο Ελλάς” στο Open TV.



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν κλείνει με τη συνάντηση Ιερώνυμου-Μητσοτάκη το ζήτημα «ομόφυλα ζευγάρια»

Προσαγωγές νεαρών Εβραίων στον προαύλιο χώρο του Αλ Άκσα

Ιερώνυμος για επιθέσεις σε πολιτικούς: Η Εκκλησία δεν εκδικείται

Φραστική επίθεση από ιερέα δέχθηκε η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα