ΑΘΗΝΑ
08:32
|
03.05.2024
Το Σάββατο όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην εκλογή του νέου αρχηγού...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με την απολογιστική ομιλία της απερχόμενης προέδρου Άνεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ ξεκινά απόψε μέσω τηλεδιάσκεψης τις εργασίες του, στις 19:50 (ώρα Ελλάδας), το συνέδριο του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Αργότερα απόψε η Άγγελα Μέρκελ θα απευθυνθεί στους 1.001 συνέδρους του κόμματός της, πιθανόν στην τελευταία εμφάνισή της σε κομματικό συνέδριο με την ιδιότητα της καγκελαρίου, αφού, όπως έχει ανακοινώσει ήδη, στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου δεν θα είναι υποψήφια.

Αύριο, οπότε αναμένεται η διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη, έχει προγραμματιστεί να μιλήσουν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος του αδελφού κόμματος του CDU, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Μάρκους Σέντερ, καθώς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία προέρχεται από το CDU.

Η διαδικασία εκλογής προέδρου

Το Σάββατο όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην εκλογή του νέου αρχηγού, η οποία, έπειτα από την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, θα διεξαχθεί, σε μια άνευ προηγουμένου διαδικασία, ψηφιακά.

Ο νικητής της εσωκομματικής εκλογής αναμένεται να είναι γνωστός περί τις 13:30 (ώρα Ελλάδας), αλλά η επικύρωση του αποτελέσματος θα επισημοποιηθεί την 22η Ιανουαρίου, όταν θα καταμετρηθούν και οι επιστολικές ψήφοι των 1.001 συνέδρων.

Όπως επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιστολική ψήφος θα λειτουργήσει ως εγγύηση της ηλεκτρονικής, ενώ παράλληλα θα γίνει, με την ίδια διαδικασία και η εκλογή των αντιπροέδρων.

Μεταξύ των (ψηφιακά) προσκεκλημένων ομιλητών στο Συνέδριο του CDU είναι ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ και η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Οι υποψήφιοι

Υποψήφιοι για την ηγεσία του CDU είναι ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU Φρίντριχ Μερτς και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

Στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος, ο Μερτς διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα, ενώ οι άλλοι δύο υποψήφιοι εμφανίζονται με περίπου την ίδια διείσδυση στην κοινή γνώμη.

Image
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα