ΑΘΗΝΑ
00:29
|
20.04.2024
Ανοίγουν όλα τα καταστήματα λιανικής και παροχής υπηρεσιών από την ερχόμενη Δευτέρα με φυσική παρουσία πελατών υπό συγκεκριμένους κανόνες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου από τη Δευτέρα , 18 Ιανουαρίου, υπό συγκεκριμένους κανόνες, αναγνωρίζοντας το δυσβάχτο κόστος για τις επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στους κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής ο Γεωργιάδης έκανε λόγο για “συμφωνία ευθύνης”.”Εάν η επιδημία δείξει τάσεις επαναφοράς, θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε πίσω τα μέτρα” είπε καλώντας τον πληθυσμό να τηρηθούν τα μέτρα.

Από Δευτέρα τα καταστήματα θα λειτουργούν από 7.00 πρωί ως 8.00 το βράδυ. Για να γίνει η μετακίνηση SMS με επιλογή 2, ή με χειρόγραφο έντυπο με κωδικό σε σούπερ-μάρκετ. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρήσει την αποστολή μηνύματος για ενδεχόμενο έλεγχο με διάρκεια δύο ωρών. Οι πελάτες θα φορούν μάσκα, αναγκαίες αποστάσεις (100 τμ ως 4 πελάτες) αλλά θα μπορούν να κάνουν τις αγορές εντός καταστήματος.

Θα επαναλειτουργήσουν τα Εμπορικά Κέντρα με τον κανόνα ένα άτομο ανά 25 μ. Στα ταμεία επιβάλλεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ πελατών.

Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου (Δυτ. Αττική) εκεί θα λειτουργεί το click away.

Τα κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής οι αποστάσεις μεταξύ θέσεων εργασίας θα είναι τα δύο μέτρα και μόνον κατόπιν ραντεβού.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να κρατούν κατάλογο με ραντεβού πελατών για τις ελεγκτικές αρχές.

Για το λιανικό εμπόριο θεσπίζεται προαιρετική λειτουργία για Κυριακή, 24 Ιανουαρίου για να δοθεί “περισσότερος χρόνος σε αγορές και να αποφευχθεί συνωστισμός”. Το περιθώριο των δύο ωρών επιβάλλεται για να αποφευχθεί ο μεγάλος συνωστισμός στους δρόμους.

Στα 610 τα κρούσματα σήμερα

Στα 610 έφτασαν τα κρούσματα του τελευταίου 24ώρου κατά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ , εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.Μικρή αύξηση παρουσιάζουν οι ημερήσιοι αριθμοί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (και των θανατηφόρων) ενώ μείωση παρατηρείται στον αριθμό των διασωληνωμένων.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 147.860, εκ των οποίων 52.1% είναι άνδρες, ενώ 5.709 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 45.140 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Κατά την απογευματινή ενημέρωση των λοιμωξιολόγων, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου διαπίστωσε ότι υπάρχει κόπωση στον γενικό πληθυσμό από τα περιοριστικά μέτρα συνέστησε ωστόσο υπομονή για τους επόμενους λίγους μήνες.

Το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης ζήτησε ευλαβική τήρηση των μέτρων προφύλαξης (μάασκες, αποστάσεις κλπ) μέχρι οι εμβολιασμοί να καλύψουν ικανοποιητικό μέρος του πληθυσμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα