ΑΘΗΝΑ
15:47
|
20.04.2024
Ξεκινούν οι διαδικασίες για την αποχώρηση από τη Συνθήκη, ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι αρχίζουν οι διαδικασίες για την αποχώρηση της χώρας από τη Συνθήκη “Ανοιχτοί Ουρανοί” καθώς δεν έχει επέλθει καμία πρόοδος στην αφαίρεση των εμποδίων που καθιστούν δύσκολη τη λειτουργία της στις παρούσες συνθήκες. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει εξουσιοδοτηθεί να ανακοινώσει την έναρξη των εγχώριων διαδικασιών για την απόσυρση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τη Συνθήκη ‘Ανοιχτοί Ουρανοί’. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, θα σταλεί σχετική ειδοποίηση”.

Μία ημέρα νωρίτερα, η ρωσική αντιπροσωπεία για τον έλεγχο των όπλων στη Βιέννη ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες στην εν λόγω Συνθήκη να εγγυηθούν την εμπιστευτικότητα των δεδομένων που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των πτήσεων παρατήρησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τη Συνθήκη “Ανοιχτοί Ουρανοί” καταγγέλλοντας υποτιθέμενες ρωσικές παραβιάσεις. Καταγγελίες, τις οποίες έχει επανειλημμένως απορρίψει η Μόσχα κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για τακτικές παραβιάσεις των όρων της Συνθήκης.

Η Συνθήκη υπεγράφη τον Μάρτιο του 1992 και προβλέπει ότι κάθε κράτος – μέλος έχει το δικαίωμα διεξαγωγής μικρής κλίμακας, άοπλων πτήσεων επιτήρησης στα εδάφη των υπόλοιπων κρατών – μελών.  Στόχος είναι η συγκέντρωση δεδομένων για τις στρατιωτικές δυνάμεις και δραστηριότητες, αλλά και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες. Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα μόνο με αισθητήρες, οι οποίοι είναι ικανοί να επιτηρήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό.

Πηγή: SputnikNews.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με δανεισμό λεηλατημένα αντικείμενα της Γκάνας μετά από 150 χρόνια

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα