“Θετικό ζήτημα” χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά ότι “οι εκπρόσωποί μας μπορούν να συναντηθούν, ενώ το ίδιο μπορώ να κάνω κι εγώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Έχουμε πει πως μπορούμε να κάνουμε αυτά τα βήματα”.
Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Ιανουαρίου αρχίζει ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας από το σημείο που είχαν σταματήσει οι διερευνητικές του 2016 ενώ θεωρείται δεδομένο πως θα προστεθούν επιπλέον θέματα στην ατζέντα της κάθε χώρας. Μιλώντας για την ατζέντα των διερευνητικών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε στους πολιτικούς συντάκτες: “Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών αποτελεί συνέχιση από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 και θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο”.
Εν αντιθέσει τα μέσα ενημέρωσης στην Άγκυρα προβάλλουν και προσθέτουν κι άλλα ζητήματα που αφορούν στον καθορισμό των χωρικών υδάτων, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, την αποστρατικοποίηση των νησιών, το καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, το εύρος του εναέριου χώρου και τη δικαιοδοσία στις περιοχές έρευνας και διάσωσης.
Νωρίτερα κατά τη σημερινή συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στο ζήτημα των διερευνητικών Αθήνας-Άγκυρας. Ο κ. Δένδιας διευκρίνισε ότι η “διεθνής σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας είναι τμήμα του εσωτερικού ελληνικού δικαίου. Είναι όμως και τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Την έχει κυρώσει αυτοτελώς και η ΕΕ. Η Ελλάδα, σε οποιαδήποτε συζήτηση με οποιαδήποτε χώρα, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και δεσμεύεται και η ΕΕ από το ευρωπαϊκό κεκτημένο”.
Πηγή: Anadolu, ΑΠΕ-ΜΠΕ