Ο Πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, κατηγόρησε σήμερα την Παρασκευή τον Οργανισμό για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών των ΗΠΑ για την επινόηση εγκληματικών κατηγοριών σε βάρος πρώην υπουργού Άμυνας του οποίου η σύλληψη προκάλεσε διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η κράτηση του Σαλβαδόρ Σιενφουέγκος σε αεροδρόμιο του Λος Άντζελες τον Οκτώβριο είχε εκπλήξει και εκνευρίσει την κυβέρνηση του Μεξικού, η οποία τελικά κατόρθωσε να επαναπατρίσει τον πρώην υπουργό και στρατηγό για να διερευνηθούν τα στοιχεία εναντίον του και αν αυτά επαρκούν να αντιμετωπίσει πιθανή δίωξη.
Σήμερα ωστόσο ο Ομπραδόρ δήλωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση του Μεξικού εισαγγελέα να μην προβεί σε καμία ενέργεια σχετικά με την «κατηγορία που αποδόθηκε εναντίον του στρατηγού Σιενφουέγος από την αμερικανική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, το DEA». Πρόσθεσε μάλιστα πως οι κατηγορίες κατά του 72χρονου Σιενφουέγκος αποδείχτηκαν αβάσιμες.
Είχε μεσολαβήσει η χθεσινή απόφαση του γενικού εισαγγελέα του Μεξικού να απαλλάξει τον πρώην υπουργό καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «δεν είχε ούτε συναντηθεί καν με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που διερευνήθηκε από τις αρχές των ΗΠΑ».
Ο Σιενφουέγκος, πρόσωπο-κλειδί της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο που κυβέρνησε τη χώρα από το 2012 έως το 2018, κατηγορήθηκε από τις ΗΠΑ ότι αποτελούσε μέλος ομάδας που συνωμοτούσε για παραγωγή και διανομή «χιλιάδων κιλών» κοκαΐνης, ηρωίνης, μεθαμφεταμίνης και μαριχουάνας.
Ο συνταξιούχος στρατηγός, με το παρατσούκλι «Ο Νονός», αντιμετώπιζε ισχυρή πιθανότητα καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη στις ΗΠΑ. Μετά από διπλωματική πίεση από τη μεξικανική πλευρά, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε απροσδόκητα τον Νοέμβριο από έναν δικαστή της Νέας Υόρκης να απελευθερώσει τον Σιενφουέγκος, έτσι ώστε το Μεξικό να ερευνήσει τις κατηγορίες εναντίον του και ενδεχομένως να τον δικάσει.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα το Κογκρέσο του Μεξικού ενέκρινε νόμο που αφαιρεί την διπλωματική ασυλία από τους αξιωματικούς της DEA, εξέλιξη που δυσαρέστησε τις αμερικανικές αρχές και το υπουργείο Εξωτερικών.
Πηγές: Yahoo!news