ΑΘΗΝΑ
14:25
|
20.04.2024
Η Βενεζουέλα διαπραγματεύεται με εγχώριους εργολάβους για μια συμφωνία που θα τους επέτρεπε να λειτουργούν τα πετρελαϊκά πεδία της κρατικής PDVSA σε αντάλλαγμα για ένα…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βενεζουέλα, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη, έχει παγιδευτεί σε μια οικονομική κρίση καθώς παλεύει με τις προκλήσεις που οφείλονται στην κατάρρευση της παραγωγής αργού λόγω της πανδημία του κορονοϊού, καθώς και τις αμερικανικές κυρώσεις, που αποτελούν καίριο πλήγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι της Βενεζουέλας διαπραγματεύονται με μικρούς εγχώριους εργολάβους για μια συμφωνία που θα τους επέτρεπε να λειτουργούν τα πετρελαϊκά πεδία της κρατικής PDVSA σε αντάλλαγμα για ένα μερίδιο των εσόδων, γράφει το Reuters.

Οι συζητήσεις για το ζήτημα συνεχίζονται εδώ και αρκετούς μήνες, σύμφωνα με πηγές που ανέφερε το πρακτορείο, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν καμία εταιρεία έχει πράγματι υπογράψει τα προτεινόμενα συμβόλαια.

Ένας σχετικά μικρός αριθμός εταιρειών έχει δείξει ενδιαφέρον, καθώς το πρακτορείο ισχυρίζεται ότι ένα τέτοιο άνοιγμα στον ιδιωτικό τομέα θα φέρει διάφορα εμπόδια, όπως ανησυχίες σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας με την κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βενεζουέλας, Petroleos de Venezuela (PDVSA), μετά από χρόνια καθυστερημένων πληρωμών και φόβους για κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ανάμεσα σε εκείνους που φέρεται να είναι έτοιμοι να διερευνήσουν τις δυνατότητες της προσφερόμενης προσφοράς είναι η S&B Terra Marine Services, που εδρεύει κοντά στη λίμνη Μαρακάιμπο στη δυτική Βενεζουέλα και η Arco Services, που εδρεύει στην πολιτεία του Μονάγκας, σύμφωνα με τρεις κατόχους εσωτερικής πληροφόρησης που ανέφερε το Reuters.

«Ανάθεση ευθύνης»

«Δεδομένου ότι η κυβέρνηση είναι αποκλεισμένη από πολλά κανάλια, θέλουν να αναθέσουν την ευθύνη σε ιδιωτικές εταιρείες και να δικαιολογήσουν αυτήν την ανάθεση μέσω των κυρώσεων, του αποκλεισμού και του ανθρωπιστικού αντίκτυπου», ανέφερε μια πηγή.

Σύμφωνα με πηγές, δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με τις προτεινόμενες διευθετήσεις, ωστόσο οι όροι φέρεται να διαφέρουν από τις “συμφωνίες κοινών υπηρεσιών” που υπογράφηκαν με λίγες άγνωστες εταιρείες το 2018, οι οποίες τους επέτρεψαν να αναλάβουν τη χρηματοδότηση και την προμήθεια εξοπλισμού.

Η κίνηση του Μαδούρο είχε θεωρηθεί ως ένδειξη αναστροφής των προσπαθειών του προκάτοχου του, Ούγκο Τσάβεζ, για την επέκταση του ρόλου του κράτους στην ενεργειακή βιομηχανία του έθνους.

Σύμφωνα με τις συμφωνίες του 2018, γράφει το πρακτορείο, οι εταιρείες αμείβονταν μόνο εάν αυξανόταν η παραγωγή, ενώ η τρέχουσα αναφερόμενη προσφορά στερείται οποιασδήποτε απαίτησης αύξησης της παραγωγής. Οι προτάσεις που φαινομενικά προσφέρονται θα επιτρέψουν στις ιδιωτικές εταιρείες να πωλούν μόνες τους ακατέργαστα ή εξευγενισμένα προϊόντα ως μορφή αποζημίωσης.

Σε μια άλλη βασική τροποποίηση των σχεδίων του 2018, οι εταιρείες τις οποίες η πολιτεία προσεγγίζει επί του παρόντος είναι έμπειροι εργολάβοι της PDVSA, αναφέρει το πρακτορείο.

Πιστεύεται ότι η κυβέρνηση επεκτείνει τη συμφωνία σε τομείς που ανήκουν αποκλειστικά στην PDVSA, παρά στις κοινοπραξίες της με ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Chevron Corp και η China National Petroleum Corp Ltd.

Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημο σχόλιο για την έκθεση και από τις δύο εταιρείες.

Το PDVSA και το υπουργείο πετρελαίου της Βενεζουέλας απέφυγαν επίσης να σχολιάσουν τις αναφερόμενες κινήσεις.

Επενδύσεις σε πετρέλαιο για αντιστάθμιση των κυρώσεων

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο επιδιώκει να προσελκύσει επενδύσεις στο έθνος του OPEC, το οποίο έχει πληγεί από μια παρατεταμένη κρίση που επιδεινώθηκε από μια ευμετάβλητη χρονιά για τη βιομηχανία πετρελαίου. Υπό την επιρροή της πανδημίας του κορονοϊού, η παγκόσμια παραγωγή αργού ήρθε αντιμέτωπη με κατάρρευση καθώς η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου βυθίστηκε εν μέσω της διαταραχής στην καθημερινή ζωή που προκλήθηκε από την υγεονομική κρίση. Η Βενεζουέλα αγωνίζεται επίσης υπό το βάρος των κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσιγκτον.

«Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την παραγωγή στα 1,5 εκατομμύρια βαρέλια [την ημέρα] με νέους μηχανισμούς παραγωγής, χρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης», δήλωσε ο Μαδούρο την Τρίτη στην ετήσια ομιλία του προς την Εθνοσυνέλευση.

Την επόμενη μέρα ο Αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκεζ είπε σε κρατική τηλεοπτική συνέντευξη ότι είχαν πραγματοποιηθεί «διάφορες συμφωνίες» για την ενίσχυση των επενδύσεων σε πετρέλαιο ως μέρος του νόμου κατά του αποκλεισμού.

Ο αξιωματούχος αναφερόταν σε πρόσφατη ψήφιση κυβερνητικής νομοθεσίας που επιτρέπει στις συμφωνίες πετρελαίου να υπογράφονται εμπιστευτικά, λόγω του κινδύνου κυρώσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, οι νόμοι αναθεωρούνται ώστε να επιτρέπεται μεγαλύτερη ιδιωτική συμμετοχή στη βιομηχανία πετρελαίου.

Η Βενεζουέλα υφίσταται ακραίες πιέσεις από την Ουάσινγκτον, καθώς οι ΗΠΑ κατάσχεσαν περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων δολαρίων στο εξωτερικό που ανήκουν στον κρατικό πετρελαϊκό γίγαντα PDVSA και απείλησαν με περιορισμούς εναντίον χωρών που αγοράζουν αργό από το λατινοαμερικάνικο έθνος σε μια προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

Η προσωπικότητα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος, ηγήθηκε μιας αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος το 2019, με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίζει την αξίωση του Γκουαϊδό τον Ιανουάριο του 2019. Εκείνη την εποχή ο Γκουαϊδό κατείχε την ηγετική θέση στην Εθνική Συνέλευση της χώρας.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε επανειλημμένα την Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει να ανατρέψει την κυβέρνησή του σε μια προσπάθεια να πάρει στα χέρια της τα τεράστια αποθέματα ενέργειας και τους ορυκτούς πόρους της χώρας του.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα