ΑΘΗΝΑ
23:05
|
23.04.2024
Η Ουάσινγκτον επέβαλε ένα νέο κύκλο κυρώσεων στο Υπουργείο Εσωτερικών της Κούβας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουάσινγκτον επέβαλε ένα νέο κύκλο κυρώσεων στο Υπουργείο Εσωτερικών της Κούβας, βάζοντας επίσης σε μαύρη λίστα τον επικεφαλής του οργανισμού για τον φερόμενο ρόλο του σε «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η Αβάνα καταδίκασε την κίνηση ως «εκβιαστική» και «παράνομη».

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τις νέες κυρώσεις την Παρασκευή, ισχυριζόμενο ότι το υπουργείο και ο επικεφαλής του, Αλβαρέζ Κασάς, «συμμετείχαν άμεσα ή έμμεσα» σε «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισημαίνοντας την υποτιθέμενη κακομεταχείριση του Κουβανού αντιφρονούντος Χοσέ Ντανιέλ Φερέρ.

«Ως [υπουργός Εσωτερικών], ο Αλβαρέζ Κασάς έχει επίσης οριστεί ως ηγέτης ή αξιωματούχος μιας οντότητας … που έχει εμπλακεί ή τα μέλη της έχουν εμπλακεί σε σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε ξεχωριστή δήλωση, προσθέτοντας ότι ο Φερέρ ανέφερε ότι «ξυλοκοπήθηκε, κακοποιήθηκε και κρατήθηκε σε απομόνωση» ενώ ήταν υπό κράτηση τον Σεπτέμβριο του 2019.

Αν και η Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική της, δεν ανέφερε στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς της, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ, δεν έχασε χρόνο για να καταγγείλει τις κυρώσεις ως παράνομες.

«Καταγγέλλω τη συμπερίληψη [από την κυβέρνηση] του Τραμπ Κουβανών ατόμων και οντότητων σε μονομερείς και παράνομες λίστες ως εκβιαστικό μέτρο κατά της χώρας μας», έγραψε ο Ροντρίγκεζ στο Twitter.

Η εσκεμμένη αποφασιστικότητα να ξεχωρίσει την Κούβα προέρχεται από ένα καθεστώς που αφήνει μια κληρονομιά απομόνωσης και ήττας στην εξωτερική πολιτική.

Οι νέες κυρώσεις – που συνεπάγονται απαγόρευση όλων των συναλλαγών των ΗΠΑ με τον Κασάς και το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και πάγωμα όλων των περιουσιακών τους στοιχείων στις ΗΠΑ – έρχονται λίγες μόνο ημέρες μετά την εκ νέου προσθήκη της Αβάνας από την κυβέρνηση Τραμπ στην μαύρη λίστα με τους ‘κρατικούς χορηγούς της τρομοκρατίας’. Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη χώρα ότι φιλοξένησε κολομβιανούς αντάρτες μαχητές που ταξίδεψαν στην Κούβα για να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Μπογκοτά και ότι αρνήθηκε να τους εκδώσει πίσω στην πατρίδα τους. Αξιωματούχοι της Κούβας επιτέθηκαν και σε αυτή την κίνηση ως «δόλιο χαρακτηρισμό» από μια «απαξιωμένη, ανέντιμη και ηθικά χρεοκοπημένη κυβέρνηση».

Ο Τραμπ έχει επιβλέψει μια αντιστροφή των προσπαθειών επαναπροσέγγισης με την Κούβα που επιδίωξε ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, λαμβάνοντας αυστηρότερα μέτρα στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, επιβάλλοντας αρκετούς γύρους νέων κυρώσεων και σφίγγοντας ένα εμπορικό εμπάργκο δεκαετιών που είχε αρθεί μερικώς υπό την προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι κυρώσεις στην Κούβα επιβλήθηκαν εν μέσω μιας παρόμοιας δράσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών του Τραμπ στο αξίωμα. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις σε έξι αξιωματούχους του Χονγκ Κονγκ και δύο ιρανικά ιδρύματα, απειλώντας το ίδιο για ευρωπαϊκές εταιρείες που εργάζονται στο έργο του αγωγού Nord Stream 2 της Ρωσίας. Δώδεκα Ιρανοί παραγωγοί μετάλλων χτυπήθηκαν με κυρώσεις νωρίτερα τον Ιανουάριο, ενώ το Δεκέμβριο το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ παρουσίασε μια λίστα 103 ρωσικών και κινεζικών οντοτήτων – συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Άμυνας της Μόσχας – στις οποίες θα επιβληθούν απαγορεύσεις εξαγωγών.

Με τον Τραμπ έτοιμο να αποχωρήσει από το αξίωμα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, ορισμένοι παρατηρητές ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να δεσμεύσει τα χέρια του Τζο Μπάιντεν όταν αναλάβει την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου, δημιουργώντας ενδεχομένως ένα διπλωματικό ναρκοπέδιο στο οποίο θα πρέπει να πλοηγηθεί η νέα κυβέρνηση καθώς διεκδικεί τη δική της ατζέντα.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα