Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ταυτότητα του ασθενούς μηδέν, του αρχικού φορέα Covid-19, μπορεί να παραμείνει μυστήριο για πάντα. Ο ΠΟΥ κάλεσε τα έθνη να εντείνουν τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της νόσου.
Αναφερόμενη στην αποστολή του ΠΟΥ στη Γουχάν, που θεωρείται ως η πρώτη περιοχή όπου εμφανίστηκε ο ιός, η Μαρία βαν Κέρχοφ, υψηλόβαθμη επιδημιολόγος του ΠΟΥ, είπε πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τη χρήση της φράσης «ασθενής μηδέν», την οποία πολλοί άνθρωποι υποδεικνύουν ως την πρώτη αρχική περίπτωση, καθώς είναι πιθανό να μην βρεθεί ποτέ ποιος ήταν αυτός ο ασθενής.
Ενώ οι προσπάθειες της Κίνας να περιορίσει την εξάπλωση στέφθηκαν με επιτυχία σε μεγάλο βαθμό, πρόσφατα σημείωσε αύξηση των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, παραμένοντας ωστόσο, πολύ μακριά από τους αριθμούς που σημειώνονται στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη.
Η αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως πιστεύεται ότι οφείλεται σε νέα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που είναι πολύ πιο μεταδοτικά. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής του ΠΟΥ, Didier Houssin, οι μεταλλάξεις αυτές απαιτούν μια ισχυρή και γρήγορη προσπάθεια στην έρευνα, τη συνεργασία μεταξύ των ερευνητικών ομάδων και την ανταλλαγή πληροφοριών. Ανέφερε επίσης πως βρισκόμαστε σε έναν αγώνα μεταξύ του ιού που θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται προκειμένου να εξαπλωθεί πιο εύκολα και της ανθρωπότητας που πρέπει να προσπαθήσει να τον σταματήσει.
Παράλληλα, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ υποστήριξε ότι ο λόγος για τον οποίο ο ιός εξακολουθεί να προκαλεί όλεθρο σε όλο τον κόσμο είναι η αποτυχία να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης σε κοινοτικό επίπεδο ή εντός των νοικοκυριών. Ο ΠΟΥ ελπίζει, επίσης, ότι τα εμβόλια θα συμβάλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Houssin, ο στόχος που έθεσε ο Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ για το 2021 προβλέπει εμβολιασμό μόνο του 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των χωρών με χαμηλό εισόδημα.
Πηγή: RT