Τουλάχιστον 13 Ισραηλινοί ανέφεραν πως βίωσαν ήπια παράλυση του προσώπου (παράλυση Bell) μετά τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ένα μήνα αφού η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανέφερε παρόμοια προβλήματα δηλώνοντας όμως ότι δεν συνδέονταν με το εμβόλιο.
Το Ισραήλ επικροτήθηκε για το γρήγορο και αποτελεσματικό πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού, με το 20% του πληθυσμού της χώρας να έχει ήδη εμβολιαστεί. Για μερικούς Ισραηλινούς, ωστόσο, η πρωτοβουλία οδήγησε σε κάποιους απροσδόκητα προβλήματα υγείας.
Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ δήλωσε ότι είναι ασφαλές να χορηγηθεί η δεύτερη δόση στα άτομα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι τα συμπτώματα παράλυσης έχουν παρέλθει και δεν έχουν εντοπιστεί άλλα προβλήματα λόγω της πρώτης δόσης του εμβολίου. Ωστόσο, η διευθύντρια της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων στο Ιατρικό Κέντρο Sheba, Galia Rahav, ανέφερε ότι κανείς δεν ξέρει αν τα συμπτώματα αυτά συνδέονται με το εμβόλιο ή όχι και γι’ αυτό δεν θα χορηγούσε δεύτερη δόση σε κάποιον που υπέφερε από παράλυση μετά την πρώτη δόση.
Τον περασμένο μήνα, η FDA αποκάλυψε ότι η παράλυση Bell, μια μορφή προσωρινής παράλυσης προσώπου, αναφέρθηκε από τέσσερις συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της τρίτης φάσης των δοκιμών του εμβολίου. Στην έκθεσή του, το FDA σημείωσε την «αριθμητική ανισορροπία» των περιπτώσεων που εμφάνισαν παράλυση Bell μεταξύ των ομάδων λήψης εμβολίου και εικονικού φαρμάκου. Τελικά, η αμερικανική ρυθμιστική αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το φαινόμενο ήταν «συνεπές με τον αναμενόμενο ρυθμό ιστορικού στον γενικό πληθυσμό» και προσέθεσε ότι δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις που να συνδέουν το εμβόλιο με τη δυσμενή αυτή ιατρική κατάσταση. Ωστόσο, η υπηρεσία συνέστησε παρακολούθηση για περιπτώσεις παράλυσης Bell όταν το εμβόλιο χορηγηθεί σε μεγαλύτερους πληθυσμούς.
Αν και οι αξιωματούχοι υγείας έχουν περιγράψει το εμβόλιο ως ασφαλές και αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων Covid-19, ανησυχητικές αναφορές συνεχίζουν να εμφανίζονται σχετικά με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Το Μεξικό ξεκίνησε μια έρευνα στις αρχές Ιανουαρίου αφού ένας νεαρός γιατρός παρέλυσε λίγα λεπτά μετά τη χορήγηση του φαρμάκου. Υπήρξαν επίσης πολλές περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από αλλεργίες και εμφάνισαν σοβαρές αντιδράσεις στη λήψη του.
Αρκετές αναφορές έχουν επίσης συνδέσει το τρύπημα με ανεξήγητους θανάτους, αλλά οι αρχές επέμειναν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο ευθύνεται για τέτοιες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, ένας Πορτογάλος γιατρός, που φέρεται να ήταν υγιέστατος, πέθανε λίγο μετά την χορήγηση του εμβολίου, ωστόσο οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε σχέση μεταξύ του θανάτου και του εμβολίου, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσαν να αποκαλύψουν την ακριβή αιτία του θανάτου λόγω νομικών περιορισμών.
Πηγή: RT