ΑΘΗΝΑ
17:54
|
23.04.2024
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί ένα λεπτομερές σχέδιο, επιδιώκοντας να προστατεύσει το μπλοκ από πιθανά νομισματικά σοκ μειώνοντας την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ΕΕ ξεκίνησε το 2018 ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ευρύτερη χρήση του ευρώ στην παγκόσμια οικονομία για την «καλύτερη προστασία των πολιτών και των εταιρειών από εξωτερικά σοκ», καθιστώντας το διεθνές χρηματοοικονομικό και νομισματικό σύστημα πιο ανθεκτικό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί ένα λεπτομερές σχέδιο, επιδιώκοντας να προστατεύσει το μπλοκ από πιθανά νομισματικά σοκ μειώνοντας την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ, γράφει το Bloomberg.

Η στρατηγική, που διατυπώνεται σε ένα σχέδιο πρότασης, εξαρτάται από την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ, ενώ παραμερίζεται η εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ. Η κίνηση θεωρείται δυνητικά επωφελής για να μετριαστεί ο αντίκτυπος μιας επίπτωσης από οικονομικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ευπάθειας του ευρωπαϊκού μπλοκ στις κυρώσεις των ΗΠΑ.

«Η εξωεδαφική εφαρμογή μονομερών κυρώσεων από τρίτες χώρες επηρέασε σοβαρά την ικανότητα της ΕΕ και των κρατών μελών της να προωθήσουν στόχους εξωτερικής πολιτικής, να τιμήσουν τις διεθνείς συμφωνίες και να διαχειριστούν τις διμερείς σχέσεις με τις χώρες που δέχονται κυρώσεις», αναφέρει το έγγραφο.

Το σχέδιο, επιφορτισμένο με την ενίσχυση του «ανοίγματος, της δύναμης και της ανθεκτικότητας», είχε αναφερθεί νωρίτερα από τους Financial Times και περιλαμβάνει μέτρα που επιτρέπουν τον μεγαλύτερο έλεγχο των εξαγορών από το εξωτερικό.

«Μερικές φορές, μονομερείς ενέργειες τρίτων χωρών έχουν θέσει σε κίνδυνο το νόμιμο εμπόριο και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων της ΕΕ με άλλες χώρες».

Οι προτάσεις υπογράμμισαν επίσης ότι οι κατακόρυφες αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών αυξάνουν τον κίνδυνο ορισμένων στρατηγικών εταιρειών να αναληφθούν με φόντο μια συνεχιζόμενη πανδημία κορονοϊού, η οποία έχει προκαλέσει όλεθρο στις παγκόσμιες αγορές και σταμάτησε την οικονομική ανάπτυξη. Το έγγραφο, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19 Ιανουαρίου πριν από την ορκομωσία του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δεν είναι οριστικό και ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Όργιο κυρώσεων

Οι εξελίξεις οφείλονται σε μια σειρά κυρώσεων που ανακοινώθηκαν από τη διοίκηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ουάσιγκτον σε άτομα και χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και η Βενεζουέλα είχαν επιπτώσεις για εταιρείες και υπηρεσίες πληρωμών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην περίπτωση της Κίνας, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος αύξησε τις πιέσεις κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας τις τελευταίες εβδομάδες. Νέοι περιορισμοί ήρθαν μετά από έναν μακροχρόνιο εμπορικό πόλεμο, που τροφοδοτήθηκε από μια ανταλλαγή θερμής ρητορικής τον περασμένο χρόνο σχετικά με ισχυρισμούς για την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εισήγαγε νέους περιορισμούς εναντίον μιας σειράς Κινέζων παραγόντων σε μια προσπάθεια «υπεράσπισης» των συμφερόντων των χωρών της Νότιας Κίνας και των θαλάσσιων αξιώσεών τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στις 14 Ιανουαρίου.

Οι ΗΠΑ διέγραψαν επίσης τρεις κινεζικές εταιρείες από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και κινήθηκαν για να προσθέσουν την Xiaomi Corp., μια εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων, στη δέσμη κινεζικών εταιρειών που βρίσκονται σε μαύρη λίστα για φερόμενους δεσμούς με τον στρατιωτικό τομέα του Πεκίνου.

Σε δήλωσή της στο AFP, η Xiaomi αρνήθηκε έντονα τις κατηγορίες.

Εκτός από τη Xiaomi, η νέα απαγόρευση έχει στοχεύσει επίσης οκτώ άλλες εταιρείες και τροφοδοτεί την παρατεταμένη σταυροφορία της κυβέρνησης Τραμπ εναντίον της κινεζικής παραγωγού τεχνολογίας και κορυφαίου κατασκευαστή εξοπλισμού 5G Huawei.

Τον Μάιο του 2019, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ απαγόρευσε την Huawei και 70 από τις θυγατρικές της από να ασκούν οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα με αμερικανικές εταιρείες, επικαλούμενο ανησυχίες ασφαλείας.

Μια νέα ομάδα κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν που ξεκίνησε στα τέλη του 2020 αναφέρθη από ακαδημαϊκούς των ΗΠΑ ότι σηματοδοτεί μια στρατηγική του Λευκού Οίκου για τη λήψη «μη αναστρέψιμων» μέτρων κατά της Τεχεράνης και για χτίσιμο εμποδίων στην αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν για την ερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης πιέσει τα έθνη της ΕΕ να εγκαταλείψουν ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών που προορίζεται να προστατεύσει το ευρωπαϊκό εμπόριο με το Ιράν από αμερικανικές κυρώσεις.

Το καλοκαίρι του 2020, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χαιρέτισε την απόφαση 16 ευρωπαϊκών τραπεζών να δρομολογήσουν την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πληρωμών, η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας ενοποιημένης λύσης πληρωμής για καταναλωτές και εμπόρους σε ολόκληρη την Ευρώπη, που περιλαμβάνει μια κάρτα πληρωμής και ένα ψηφιακό πορτοφόλι και καλύπτει τις πληρωμές σε καταστήματα, τις διαδικτυακές και προσωπικές πληρωμές, καθώς και τις αναλήψεις μετρητών.

Ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική

Τα μεγάλα σχέδια για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το δολάριο ΗΠΑ είχαν δηλωθεί από το 2018.

Το μπλοκ προσπάθησε να ενισχύσει την ικανότητά του να εφαρμόζει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, η οποία θα ήταν λιγότερο «εκτεθειμένη» στις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Εκείνη την εποχή, αναφέρθηκε η ανάγκη στο πλαίσιο της απειλής επιβολής τιμωρητικών δευτερογενών κυρώσεων από τις ΗΠΑ που στοχεύουν ευρωπαϊκές εταιρείες για επενδύσεις στο Ιράν.

Τα προτεινόμενα μέτρα περιελάμβαναν τη χρήση του ευρώ ως προεπιλεγμένου νομίσματος σε ενεργειακές συμβάσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών. Προτάθηκε επίσης η δημιουργία σημείων αναφοράς τιμών σε ευρώ για το αργό πετρέλαιο.

«Η ευρύτερη χρήση του ευρώ στην παγκόσμια οικονομία αποφέρει σημαντικές δυνατότητες για καλύτερη προστασία των ευρωπαίων πολιτών και εταιρειών από εξωτερικά σοκ και καθιστά το διεθνές χρηματοοικονομικό και νομισματικό σύστημα πιο ανθεκτικό», δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το υπερπλεόνασμα ήρθε από τη φοροληστεία και την ακρίβεια, λέει το ΚΚΕ

Αισιοδοξία ΣΕΒ για τις προοπτικές της βιομηχανίας στο μέλλον

Ελβετία: «Ξεπάγωσαν» ρωσικά κεφάλαια αξίας 150 εκατ. ευρώ

Χατζηδάκης: Μείωση 50% στις τραπεζικές χρεώσεις για ποσά έως 10 ευρώ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα