Τουλάχιστον 51 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην πρωτεύουσα της Ινδίας υπέστησαν μικρές παρενέργειες μετά τη λήψη του εμβολίου. Οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η ζάλη και ο πονοκέφαλος. Αρκετοί άνθρωποι ανέφεραν σφίξιμο στο στήθος και έλαβαν ιατρική θεραπεία, ενώ ένα άτομο βρέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με πονοκέφαλο, εξανθήματα, αναπνευστική δυσχέρεια και ταχυκαρδία. Σύμφωνα με την India Today ο ασθενής μεταφέρθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ τα συμπτώματά του εξακολούθησαν για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τη εισαγωγή του. Η υπόθεση έχει χαρακτηριστεί από τις υγειονομικές αρχές ως σοβαρή περίπτωση του AEFI (ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό). Ωστόσο, πλέον η κατάστασή του παραμένει σταθερή.
Η Ινδία ενέκρινε την κατ’ επείγουσα χρήση σε δύο εμβόλια κατά του Covid-19 νωρίτερα αυτόν το μήνα: Πρόκειται για το Covaxin της Bharat Biotech και το Covishield, ένα εμβόλιο βασισμένο στην φόρμουλα των AstraZeneca/Oxford που κατασκευάστηκε από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας. Και τα δύο σκευάσματα χρησιμοποιούνται στην πρωτεύουσα της Ινδίας.
Συνολικά, 4,319 υγειονομικοί εμβολιάστηκαν στο Δελχί την πρώτη ημέρα του εμβολιασμού, αν και ο στόχος ήταν να εμβολιαστούν περισσότερα από 8.000 άτομα.
Η Ινδία ελπίζει να εμβολιάσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο άτομα, ξεκινώντας από 30 εκατομμύρια γιατρούς, νοσηλευτές/-ριες και άλλους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι σκοπεύει να εμβολιάσει 300 εκατομμύρια ανθρώπους έως τον Αύγουστο. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι χαιρέτισε τη μαζική πρωτοβουλία για τη δημόσια υγεία ως σαφή απόδειξη της «ικανότητας» της Ινδίας, ωστόσο, η κυβέρνησή του επικρίθηκε ότι βιάστηκε να εγκρίνει τα δύο εμβόλια. Η Covaxin δεν είχε ακόμη ολοκληρώσει τις δοκιμές της τρίτης φάσης τη στιγμή που της δόθηκε το πράσινο φως, ενώ αντίστοιχες ανησυχίες υπήρξαν και σχετικά με το Covishield.
Οι αρχές της Ινδίας έχουν προσπαθήσει να διαλύσουν τις φήμες για τα εμβόλια, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις οι προσπάθειες αυτές φαίνεται να έχουν επιδεινώσει τις αμφιβολίες.
Πηγή: RT