ΑΘΗΝΑ
10:39
|
20.04.2024
Οι ρωσικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι μόλις αυτός πάτησε σε ρωσικό έδαφος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ρωσικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι μόλις αυτός πάτησε σε ρωσικό έδαφος.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι προσγειώθηκε στο ρωσικό αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας το απόγευμα της Κυριακής και συνελλήφθη αμέσως μετά, ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές. Υπήρξαν μικρές συγκρούσεις με την αστυνομία και αρκετές συλλήψεις. Ανάμεσα σε αυτούς που συνελλήφθησαν είναι και οι στενοί του συνεργάτες Λιουμπόβ Σόμπολ και Ρουσλάν Σαβέντινοβ. Ο ίδιος ήταν καταζητούμενος για παραβίαση των όρων της επιτήρησής του από προηγούμενη ποινική υπόθεση, και θα παραμείνει υπό κράτηση έως ότου το δικαστήριο αποφασίσει για τους προδικαστικούς περιορισμούς εναντίον του.

Ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και συμμετέχων στην εκστρατεία κατά της διαφθοράς είχε λάβει ποινή τρεισήμισι ετών το 2014, σε αναστολή για πέντε χρόνια, για κατάχρηση 30 εκατομμυρίων ρούβλιων από δύο εταιρείες, μία εκ των οποίων ήταν η γαλλική μάρκα καλλυντικών Yves Rocher. Η ποινή του παρατάθηκε αργότερα για ένα ακόμη έτος. Ήταν να λήξει στις 30 Δεκεμβρίου 2020.

Στις 28 Δεκεμβρίου, η ομοσπονδιακή σωφρονιστική υπηρεσία κάλεσε τον Ναβάλνι σε ένα γραφείο επιτήρησης στη Μόσχα, όπου έπρεπε να δίνει τακτικά το παρών λόγω των όρων της ποινής του. Ωστόσο, παρέμεινε στη Γερμανία και δεν παρευρέθηκε στη συνάντηση. Η ποινική υπηρεσία επέμεινε ότι απέφευγε σκόπιμα την επίβλεψή τους, καθώς ιατρικά έγγραφα που δημοσίευσαν οι Γερμανοί γιατροί αποκάλυψαν ότι τα προβλήματα υγείας του ήταν ήδη πίσω του και ήταν σε θέση να ταξιδέψει στη Ρωσία.

Ο Ναβάλνι είχε περάσει σχεδόν πέντε μήνες στη Γερμανία, όπου είχε υποβληθεί σε θεραπεία. Είχε αρρωστήσει τον Αύγουστο, και οι γιατροί του διέγνωσαν μια μεταβολική δυσλειτουργία. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δηλητηριάστηκε, αν και οι γιατροί του δήλωσαν ότι δεν βρήκαν ίχνη δηλητηρίου στο σύστημά του.

Από την Ρωσία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου για περαιτέρω θεραπεία, με την Γερμανία να ισχυρίζεται ότι έχει αποδείξεις για δηλητηρίασή του με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok.

Η Μόσχα επιμένει ότι το Βερολίνο προσπαθεί να επιβεβαιώσει μια χημική δηλητηρίαση ώστε να ανοίξει μια ποινική υπόθεση. Τόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ όσο και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορούν τον ακτιβιστή της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι συνεργάζεται με αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Ο Ναβάλνι απείλησε να μηνύσει τον Πέσκοφ ως απάντηση.

Σάρλ Μισέλ: Η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι είναι «απαράδεκτη»

Η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι κατά την άφιξή του στην Μόσχα είναι «απαράδεκτη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζητώντας την «άμεση απελευθέρωσή του» από την Μόσχα.

Την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι ζήτησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπάιντεν

Ο Αλεξέι Ναβάλνι πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως, δήλωσε μέσω του Twitter ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν που αναλαμβάνει σε τρεις ημέρες τα καθήκοντά του ως προέδρου των ΗΠΑ.

«Οι επιθέσεις του Κρεμλίνου κατά του κ. Ναβάλνι δεν συνιστούν απλώς παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και επίθεση κατά του ρωσικού λαού που θέλει να ακουστεί η φωνή του», έγραψε στο Twitter Τζέικ Σάλιβαν.

Καυστική απάντηση της Μαρία Ζαχάροβα στο σύμβουλο του Τζο Μπάιντεν

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απάντησε στα λόγια του Τζέικ Σάλιβαν, σχετικά με τον Αλεξέι Ναβάλνι, προτρέποντάς τον να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στη χώρα του. 

Ολόκληρο το μήνυμα της Ζαχάροβα:

«Αυτό που θέλω να πω στον κ. Σάλιβαν, καθώς και σε πολλές άλλες ξένες προσωπικότητες που δημοσιεύουν έτοιμα σχόλια, είναι να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, να μην παραβιάζουν την εθνική νομοθεσία των κυρίαρχων κρατών και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στη χώρα τους».

Πηγή: Sputnik News, RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα