ΑΘΗΝΑ
07:51
|
25.04.2024
Το προνόμιο απονομής χάριτος το έχει ήδη χρησιμοποιήσει περίπου 100 φορές για να βγάλει από τη φυλακή πρώην συνεργάτες και "ημέτερους"...
President Donald Trump speaks with reporters after participating in a video teleconference call with members of the military on Thanksgiving, Thursday, Nov. 26, 2020, at the White House in Washington. (AP Photo/Patrick Semansky)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πλήρη αξιοποίηση του προεδρικού προνομίου της απονομής χάριτος σχεδιάζει μέχρι την ύστατη ώρα ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και το στενό του περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του γαμπρού του, Τζάρεντ Κούσνερ.

Πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδα Γκάρντιαν αλλά και της εφημερίδας Washington Post  αναφέρουν πως μέσα στο επόμενο 24ωρο ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα υπογράψει απόφαση για την μαζική απονομή χάριτος σε δεκάδες άτομα.

Donald Trump boarding Air Force One on 12 January.

Το προνόμιο απονομής χάριτος το έχει ήδη χρησιμοποιήσει περίπου 100 φορές για να βγάλει από τη φυλακή (λίγο πριν τα Χριστούγεννα) πρώην συνεργάτες και “ημέτερους”, όπως ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν, ο Πολ Μάναφορντ και Ρότζερ Στόουν που είχαν ακουστεί στη λεγόμενη υπόθεση πιθανής “ρωσικής ανάμιξης” στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, ο πατέρας του γαμπρού του, Τζάρεντ Κούσνερ, Τσαρλς Κούσνερ που βρισκόταν στη φυλακή για υπόθεση απάτης. Σάλο επίσης είχε προκαλέσει η απονομή χάριτος σε τέσσερις πρώην πράκτορες της μισθοφορικής εταιρίας Blackwater που είχαν καταδικαστεί για τη δολοφονία πολλών αμάχων στη Βαγδάτη πριν από 13 χρόνια.

Σκάνδαλο Blackwater: Αγανάκτηση στο Ιράκ μετά την χάρη Τραμπ σε 4 πράκτορες

Την “εργολαβία” της απονομής χάριτος φαίνεται πως έχει αναλάβει ο Τζάρεντ Κούσνερ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος Τραμπ προβληματίστηκε τις τελευταίες μέρες (αφού βολιδοσκόπησε διάφορες απόψεις και μέτρησε “αντιδράσεις”) για το εάν μπορεί να δώσει…χάρη στον εαυτό του ώστε να μην εμπλακεί μελλοντικά σε δικαστικές και φορολογικές περιπέτειες, δεδομένης της πρόσφατης απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων να τον παραπέμψει για δίκη στη Γερουσία με την κατηγορία της υποκίνησης σε εξέγερση.

Τα σχέδια του Τραμπ και του οικείου περιβάλλοντος φαίνεται πως προκαλούν κάποιες αντιδράσεις μεταξύ των οποίων ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής και στενός σύμμαχός του, Λίντσεϊ Γκρέιαμ που τον έχει συμβουλέψει να μην δώσει χάρη σε κανέναν από τους εμπλεκόμενους στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο προβλέποντας ότι μία τέτοια περίπτωση θα τον κατέστρεφε…

Πάντως ο πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας Έλι Χόνιγκ μιλώντας στο CNN εκτίμησε ότι ο Τραμπ θα απονείμει χάρη σε πλούσιους και σε ανθρώπους με καλές διασυνδέσεις, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο να δώσει χάρη και στον εαυτό του. Πρόσθεσε ωστόσο ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να αμφισβητηθεί η χάρη στον εαυτό του με ομοσπονδιακό κατηγορητήριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μετά τις Ευρωεκλογές

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Σουηδία: Μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον αντιφασιστικής εκδήλωσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα