ΑΘΗΝΑ
14:36
|
20.04.2024
Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 130, οι τραυματίες 198 και οι εκτοπισμένοι από τις εστίες τους περίπου 50.000.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός θυμάτων των σφοδρών συγκρούσεων που ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο για αδιευκρίνιστη αφορμή στο Δυτικό Νταρφούρ του Σουδάν μεταξύ μελών αραβικών και αφρικανικών φυλών.

Ιατρικές πηγές από την πόλη Γκερέινα του Δυτικού Νταρούρ ανέβασαν απόψε τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 130, τον αριθμό των τραυματιών σε 198 και σε αρκετές χιλιάδες από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες Αράβων ενόπλων και μέλη της κοινότητας των Φαλάτα.

Οι συγκρούσεις αναζωπυρώνονται στο Νταρούρ λίγες βδομάδες μετά την έναρξη της αποχώρησης της μικτής αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ και στρατιωτών της Αφρικανικής Ένωσης (UNAMID) καθώς δεν ανανεώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η θητεία τους έληξε στο τέλος Δεκέμβρη.

Είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός πως και στα τέλη Δεκέμβρη ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη των φυλών Ματαλίφτ και Φαλάτα, όταν αποσαφηνίστηκε πως δεν πρόκειται να παρατεθεί η θητεία της αποστολής.

Σε κάθε περίπτωση τα δραματικά γεγονότα έδωσαν αφορμή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να εκφράσει “βαθιά ανησυχία” για την ανάφλεξη της βίας που είχε γίνει σχεδόν συνώνυμο του Νταρφούρ στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Εκπρόσωπος του Γκουτέρες μάλιστα ανέβασε σε περίπου 50.000 τον αριθμό των εκτοπισμένων από τις συγκρούσεις στην πόλη Γκενέινα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα