ΑΘΗΝΑ
09:01
|
15.11.2024
Θα είμαστε έτοιμοι, εάν ληφθεί ένα τέτοιο αίτημα, να χρησιμοποιήσουμε τις καλές σχέσεις μας με τις χώρες που εμπλέκονται σε αυτές τις διαφορές, δήλωσε ο…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία χαιρετίζει τη συμφωνία για έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

“Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συμφωνία για έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου και θα αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών” ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων της ρωσικής διπλωματίας το 2020.

“Άκουσα ότι ο υπουργός Εξωτερικών [της Ελλάδας], ο συνάδελφός μου, Νίκος Δένδιας, συμφώνησε να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα τέλη Ιανουαρίου. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πολύ σωστό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να συζητηθούν θέματα και να επιλυθούν», τόνισε ο ΣεργκέιΛαβρόφ.

«Κανείς δεν θέλει κάθε είδους έντονη δράση στην Ανατολική Μεσόγειο. Όσον αφορά εμάς, εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις καλές σχέσεις μας με τις χώρες που εμπλέκονται σε αυτές τις διαφορές, θα είμαστε έτοιμοι εάν ληφθεί ένα τέτοιο αίτημα» τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε πρόσφατα τη Ρωσία ως τη μόνη δύναμη που αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας για χωρικά ύδατα 12 μιλίων, ο Λαβρόφ απάντησε ότι το θέμα είναι «όχι ότι η Ρωσία το έχει αναγνωρίσει [το δικαίωμα], αλλά ότι αυτό προέρχεται από την καθολική σύμβαση του 1982 για το δίκαιο της θάλασσας». Ο υπουργός υπενθύμισε επίσης, ότι η Σύμβαση αναφέρει ότι το κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το πλάτος των χωρικών του υδάτων έως και 12 μίλια.

«Και όταν η Ελλάδα το είπε αυτό, εμείς δηλώσαμε ακριβώς αυτό που μόλις είπα: ότι αυτή είναι μια απολύτως νόμιμη απόφαση. Είναι άλλο θέμα όταν τα χωρικά ύδατα που δηλώνονται από το κράτος έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα ενός γειτονικού κράτους. Εάν διαπιστωθεί ότι αυτά τα συμφέροντα είναι νόμιμα από την άποψη της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι απαραίτητο να αναζητηθούν λύσεις μέσω διαλόγου και ισορροπίας συμφερόντων. Καλούμε ενεργά όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου να επιλυθούν μέσω διαλόγου» κατέληξε.

Πηγή: Sputnik

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Καταρρέει η «σωστή πλευρά» της Ιστορίας;

Τις επόμενες μέρες οι οδηγίες για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

Σχέδιο συμφωνίας για εκεχειρία πήρε ο πρόεδρος της βουλής του Λιβάνου από τις ΗΠΑ

Συνταγή γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή η νέα κυβέρνηση Τραμπ, λέει ο Ντέιβιντ Χιρστ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα