Αρχαία ναυάγια στην θαλάσσια περιοχή της Κάσου εντόπισε μετά από έρευνες από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στο φως ήρθε ναυάγιο της Ρωμαϊκής περιόδου αλλά και άλλα της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου, βρέθηκαν στον θαλάσσιο χώρο της νήσου Κάσου.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, τα αρχαιολογικά ευρήματα εντάσσονται στην δεύτερη υποβρύχια ερευνητική αποστολή στον θαλάσσιο χώρο της νήσου Κάσου, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Η έρευνα έγινε μεταξύ 23 Σεπτεμβρίου και 14 Οκτωβρίου 2020, υπό τη διεύθυνση των αρχαιολόγων Ξανθής Αργύρη και Γεωργίου Κουτσουφλάκη.
Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «το πλέον αξιόλογο εύρημα κατά τη δεύτερη ερευνητική περίοδο αποτελεί ένα ναυάγιο της Ρωμαϊκής περιόδου, το φορτίο του οποίου είναι μεικτό και απαρτίζεται από αμφορείς της ευρύτερης κατηγορίας των αμφορέων “Dressel 20”, που αποτελούν αμφορείς ελαίου και κατασκευάζονται σε κεραμικά εργαστήρια της Ισπανίας, στην περιοχή του Γκουαδαλκιβίρ (1ος-3ος αιώνα μ.Χ.), καθώς και αμφορείς της κατηγορίας “Africana I”, η παραγωγή των οποίων περιορίζεται στα κεραμικά εργαστήρια της Africa Proconsularis, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της σημερινής Τυνησίας (2ος-3ος αι. μ.Χ.). Με βάση την κεραμική που περισυλλέχθηκε και ανελκύστηκε δειγματοληπτικά, το ναυάγιο μπορεί να χρονολογηθεί μεταξύ του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.».
Ακόμη, εντοπίστηκαν τρία ακόμα αρχαία ναυάγια, ένα με φορτίο αμφορέων παραγωγής Βορείου Αιγαίου της Ελληνιστικής περιόδου (1ου αιώνα π.Χ.) και ένα με φορτίο αμφορέων της Κλασσικής περιόδου (5ος αι. π.Χ.) που παράγονταν στην αρχαία Μένδη. Τέλος, ακόμα ένα ναυάγιο χρονολογείται στους νεότερους χρόνους.
Κατά την έρευνα εντοπίστηκε και καταγράφηκε επίσης μεγάλος αριθμός μεμονωμένων ευρημάτων.
Πηγές: Sputnik, CNN Greece, ΑΠΕ-ΜΠΕ