ΑΘΗΝΑ
04:01
|
09.05.2024
Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η επίτευξη συμφωνίας για τις βασικές αλλαγές που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει μία συνταγματική μεταρρύθμιση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιπροσωπείες της κυβέρνησης Γενικής Συμφωνίας του απερχόμενου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ και της παράλληλης (αλλά μη αναγνωρισμένης διεθνώς) κυβέρνησης στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης συναντήθηκαν σήμερα στο αιγυπτιακό θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας παρουσία της αναπληρώτριας ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς.

Οι δύο αντιπροσωπείες επιχειρούν να συμφωνήσουν πάνω στις βασικές αλλαγές που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει μία συνταγματική μεταρρύθμιση με στόχο την ομαλοποίηση της έκρυθμης κατάστασης που επέφερε στη χώρα από το 2011 η δυτική στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων τους.

Η Γουίλιαμς μιλώντας μετά την έναρξη των συνομιλιών τόνισε πως ενδεχόμενο “ναυάγιο” στη διαπραγμάτευση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς της διαδικασίας ενδολυβικής “συμφιλίωσης” όπως οι τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας. Κάλεσε επίσης τις δύο αντιπροσωπείες να εντείνουν τις διαβουλεύσεις ώστε να τηρήσουν τον αρχικό προγραμματισμό της προθεσμίας δύο μηνών που έδινε ο λεγόμενος “οδικός χάρτης” της συμφωνίας που ανακοινώθηκε στο ενδολυβικό φόρουμ του περασμένου Νοέμβρη στην Τυνησία. Σε αυτόν τον οδικό χάρτη υπήρχε η πρόβλεψη για τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Λιβύη στις 24 Δεκέμβρη 2021.

Πληροφορίες διεθνών πρακτορείων αναφέρουν πως οι δύο αντιπροσωπείες αποτελούνται από δύο 10μελείς ομάδες που συναντώνται στην πόλη Χουργάδα της Αιγύπτου.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν το απόγευμα από ορισμένα λιβυκά ΜΜΕ ανέφεραν πως σε παράλληλες συνομιλίες στην Αίγυπτο μεταξύ των μελών του 74μελούς “Πολιτικού Φόρουμ Λιβύης” συμφωνήθηκε ένα σχέδιο “μηχανισμού” για τον διορισμό μίας νέας προσωρινής κυβέρνησης που θα προετοιμάσει τη διεξαγωγή των εκλογών του ερχόμενου Δεκέμβρη.

Το σχέδιο αυτό φέρεται πως εγκρίθηκε με 51 ψήφους υπέρ και 19 κατά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα