ΑΘΗΝΑ
02:26
|
01.07.2024
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε να καθυστερήσει τη δημοσίευση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής σχετικά με την ταξινόμηση της βιώσιμης οικονομίας της ΕΕ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε να καθυστερήσει τη δημοσίευση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής σχετικά με την ταξινόμηση της βιώσιμης οικονομίας της ΕΕ, λόγω του μεγάλου αριθμού αρνητικών σχολίων που ελήφθησαν κατά την διαδικασία συζήτησης και υπό την απειλή veto από τα κράτη μέλη της ανατολικής και νότιας ΕΕ, όπως αποκαλύπτει ο ενημερωτικός ιστότοπος EURACTIV.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δημοσίευσε το σχέδιο υλοποιήσιμων κανόνων στις 20 Νοεμβρίου, επισημαίνοντας την πρόταση ως «τον πρώτο παγκόσμιο κατάλογο» στον κόσμο των οικονομικών δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων στην πράσινη οικονομία. Ο κατάλογος είχε σκοπό να παρέχει σε επενδυτές έναν οδικό χάρτη με εταιρίες που τηρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα, αποτρέποντας το ονομαζόμενο greenwashing, δηλαδή μιας πολιτικής δημοσίων σχέσεων που ακολουθείται από εταιρίες και η οποία χρησιμοποιείται παραπλανητικά για να πείσει το κοινό ότι τα προϊόντα, οι στόχοι και οι πολιτικές ενός οργανισμού είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Η περίοδος της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο κανόνων -γνωστό ως εξουσιοδοτούμενες πράξεις- έκλεισε στις 18 Δεκεμβρίου με περισσότερες από 46.591 απαντήσεις και χιλιάδες σελίδες σχολίων. Ως αποτέλεσμα, η τελική πρόταση, αρχικά αναμένεται να δημοσιευθεί έως την 1η Ιανουαρίου, καθυστέρησε χωρίς να υπάρχει σαφής ένδειξη για το πότε θα βγει.

Η Επιτροπή βρέθηκε αντιμέτωπη και με το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από πλήθος κρατών που θεωρούν πως ο συγκεκριμένος κατάλογος αποκλείει πολλές επιχειρήσεις που απέχουν κατά πολύ σύμφωνα με τα κριτήρια που τίθενται να χαρακτηριστούν βιώσιμες. Ενδεικτικό είναι πως βάση μιας μελέτης που παραγγέλθηκε από το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος, μόλις το 1% των εταιριών τύπου «blue chip» συναντούν τους ευρωπαϊκούς στόχους.

Η Επιτροπή είναι σύμφωνα με το EURACTIV σε φάση επανακατάρτισης των προτάσεών της, τις οποίες θα παρουσιάσει εκ νέου στις εθνικές αντιπροσωπείες στις 26 Ιανουαρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές σε Σαλαμίνα, Ραφήνα και Πόρο

Δύο πύρινα μέτωπα στην Αττική-Νεκρός 45χρονος στον Διόνυσο (upd)

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στις 06/10, 13/10 οι εκλογές για την ηγεσία – Υποψήφιοι Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος

Υεμένη: Συνομιλίες ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα