ΑΘΗΝΑ
21:41
|
06.05.2024
Μία "ρόδινη" εικόνα ενότητας και ελπίδας για την αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων παρουσίασε ο νέος πρόεδρος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μήνυμα ενότητας, υποστήριξης της “Δημοκρατίας και της ελπίδας” για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος απηύθυνε απόψε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επιχειρώντας να καλλωπίσει το τραυματισμένο γόητρο της χώρας μετά από τα πρόσφατα έκτροπα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο και τα τέσσερα “τρικυμιώδη χρόνια” της προεδρίας του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτή είναι η μέρα της Αμερικής, της Δημοκρατίας, μέρα ιστορίας και ελπίδας. Μία μέρα ανθεκτικότητας και εμπιστοσύνης. Για πολλά χρόνια η Αμερική δοκιμάστηκε και ήρθη στο ύψος των περιστάσεων. Ο λαός η βούληση του λαού εισακούστηκε και βρήκαμε ανταπόκριση. Η Δημοκρατία είναι πολύτιμη, εύθραυστη. Η Δημοκρατία είναι εδώ! Επικράτησε!» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο νέος πρόεδρος.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην έκρηξη της βίας και των έκτροπων της 6ης Ιανουαρίου λέγοντας πως οι ΗΠΑ παραμένουν ένα «αδιαίρετο έθνος όπως εδώ και 200 χρόνια».

«Μόλις πήρα τον ιερό όρκο που πρώτος έλαβε ο Τζωρτζ Ουάσιγκτον. Όμως η αμερικανική ιστορία δεν εξαρτάται από ένα άτομο αλλά από όλους μας. Είμαστε καλοί άνθρωποι μέσα από μάχες, ειρήνη και πόλεμο, έχουμε φθάσει μακριά και μπορούμε να φθάσουμε ακόμη παρά πέρα» πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε πως θα καταβάλει  κάθε προσπάθεια για την επούλωση των πληγών της χώρας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην καταπολέμηση της πανδημίας που επέφερε το θάνατο 400.000 Αμερικανών, την αύξηση της ανεργίας, της αβεβαιότητας για την διαχείριση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης πολλών νοικοκυριών που αναζητούν τρόπους για να εξασφαλίσουν το ενοίκιο ή την τραπεζική δόση δανείου.

«Μία κραυγή αγωνίας από τον πλανήτη ακούγεται από όλο τον πλανήτη. Μιλάμε για εσωτερική τρομοκρατία… Θα τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά. Για να αποκαταστήσουμε την ψυχή και μέλλον της Αμερικής απαιτείται να ακούσουμε πάλι τη Δημοκρατία και να πετύχουμε την ενότητα» τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος ‘σε κάθε Αμερικανό και Αμερικανίδα”.

This image has an empty alt attribute; its file name is εικόνα-34-1024x393.png

«Με ενότητα μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα και να ανοικοδομήσουμε τη μεσαία τάξη, να επιβραβεύσουμε το υγειονομικό προσωπικό και να ξανακάνουμε τις ΗΠΑ ηγέτιδα δύναμη του καλού στον κόσμο… Η πίστη, η λογική μας δείχνουν το δρόμο για το μέλλον» συνέχισε ζητώντας από όλους να χαμηλώσουν τους τόνους, την ένταση και την οργή.

«Σήμερα έχουμε τη νέα πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο . Μη μου λέτε ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν!» πρόσθεσε αναφερόμενος στη νέα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Οι ΗΠΑ “ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο”

Ακολούθως διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο και πως θα αποκαταστήσουν τις συμμαχίες «για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο». «Θα ηγηθούμε διά του παραδείγματος της ισχύος αλλά θα δείξουμε την ισχύ του παραδείγματος» είπε χαρακτηριστικά διαβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ θα είναι «αξιόπιστος εταίρος ευημερίας και ειρήνης».

Η ορκωμοσία της αντιπροέδρου

Η τελετή ορκωμοσίας ξεκίνησε με τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ από την τραγουδίστρια Λέιντι Γκάγκα.

Ακολούθησε η ορκωμοσία της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις από τη δικαστή Σόνια Σοτομαγιόρ.

CNN

Τον τόνο στο σύντομο μουσικό πρόγραμμα έδωσε η Τζένιφερ Λόπες με τραγούδι που συμπεριελάμβανε και μήνυμα στα ισπανικά για “δικαιώματα σε όλους”…

Η ορκωμοσία του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν από τον αρχιδικαστή Τζον Ρόμπερτς και της νέας αντιπροέδρου πραγματοποιήθηκε σε ένα χώρο με ασφυκτικά μέτρα ασφαλείας, μόλις 1000 πολίτες και μπλόκα των 25.000 μελών της Εθνοφρουράς σε όλα τα κεντρικά σημεία της Ουάσιγκτον.

Image: US-POLITICS-INAUGURATION
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα