ΑΘΗΝΑ
12:54
|
18.04.2024
Επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη και όπου αλλού επιθυμούμε. Πρωτεραιότητα το άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων. Οι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στην Κρήτη και όπου αλλού επιθυμεί υπερτόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο.

“Διπλασιάζουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο”, τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι “η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά, για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση των Δωδεκανήσων και η εθνική επικράτεια μεγεθύνεται κατά περίπου 10%».

“Για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση Δωδεκανήσων το 1947 η ελληνική επικράτεια μεγεθύνεται κατά 10%, όχι με απόσπαση εδαφών ή ισοβαρώς άλλων χωρών. Με διαδικασίες απόλυτα θεμελιωμένες στους Κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Είχε προηγηθεί πρώτο βήμα με ΠΔ για κλειστούς κόλπους και ο προσδιορισμός ΑΟΖ. Σήμερα στην αυγή του 2021 κάνουμε το 2ο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χώρα μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Την επέκταση χωρικών μας υδάτων την είχα αναγγείλει από τον Αύγουστο. Τέσσερις  μήνες μετά οι θάλασσές μας εκεί διπλασιάζονται. Ένα δικαίωμα απόλυτα συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο και η χώρα μας μπορεί να διευρύνει και σε άλλες περιοχές και στην Κρήτη και αλλού αλλά σε χρόνο και τρόπο που εμείς θα επιλέξουμε”, ανέφερε.

“Σχεδόν 40 χρόνια από την κύρωση της σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και άλλα 27 από την ψήφιση της από την Ελληνική Βουλή η επέκταση χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κυβερνήσεων. Όμως σήμερα αυτή η έκφραση πρόθεσης μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα. Μετατρέπεται σε τρέχουσα πραγματικότητα. Οι συνθήκες για το 2020 δεν ήταν διαφορετικές από τα προηγούμενα χρόνια. Διαφορετική ήταν η στάση μας στις προκλήσεις. Το νέο δόγμα συνδυάστηκε με αξιοπιστία μας στην ΕΕ. Ο Εβρος και Αιγαίο κατοχυρώθηκαν στην ΕΕ ως ανατολικά όρια της ηπείρους μας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Οι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ

Επιπλέον ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι “η Ελλάδα έχει καταστεί κομβικός σύμμαχος των ΗΠΑ” τονίζοντας ότι “η σύμπλευση με την νέα κυβέρνηση (Τζο Μπάιντεν) θα γίνει αποδοτικότερη” γιατί όπως είπε “γνωρίζω προσωπικά Μπάιντεν. Είναι έμπειρος πολιτικός που γνωρίζει τις ευαισθησίες της περιοχής. Κινείται με σύνεση και με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Αναλαμβάνοντας καθήκοντα είμαι σίγουρος ότι οι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ”.

“Διπλωματία και άμυνα συμπλέουν σε μια ενιαία κοίτη. Ενιαία είναι και η εξωτερική πολιτική για την οποία συνεργάζεται ο πρωθυπουργός με τον ΥΠΕΞ. Το λέω γιατί άκουσα κάποιες αναφορές για δήθεν διαφοροποιήσεις. Δεν έχουν ίχνος αλήθειας και είναι παράξενο να ακούγονται από αυτούς που είχαν αναθέσει την εθνική ευθύνη από την μια στον Καμμένο και από την άλλη στον Κοτζιά” τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Κρατώ ότι διαμορφώνεται η συνθήκη για διακομματική σύμπλευση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις η σύμπλευση αυτή είναι θετική για το εθνικό συμφέρον” κατέληξε.

Στόχος να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Τουρκία από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν

“Σταματούν οι προκλήσεις ξεκινούν οι συζητήσεις χωρίς η Αθήνα να ξεχνά την προηγούμενη δράση και την διπλή γλώσσα της Τουρκίας” υπογράμμισε αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας.

“Προσερχόμαστε στις συζητήσεις με μηδενική αφέλεια. Οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες μη δεσμευτικές συζητήσεις. Στόχος της δικής μας κυβέρνησης να συνεχιστούν από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν. Περισσότερο όταν από το ξεκίνημα πρόσφατης κρίσης η Ελλάδα τάχθηκε υπέρ διαλόγου με 2 συνθήκες: τέλος οι προκλήσεις εντός ΑΟΖ και να ξαναπιάσουμε νήμα συζητήσεων από το σημείο που διεκόπησαν το 2016. Οι 2 αυτές συνθήκες πληρούνται. Υπάρχει και το δεδομένο των ρητών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της επιβολής κυρώσεων αν η Τουρκία δεν τηρεί τους όρους διαλόγου.
Υπάρχει και η έκθεση Μπορέλ υπάρχει και η ανάλογη αποφασιστική στάση ΗΠΑ με συνέπειες όχι μόνο διπλωματικές αλλά και οικονομικές γεωστρατηγικές. Πρόθυμα θα συζητήσουμε στο φως διεθνούς δικαίου για το ζήτημα που μας απασχολεί τον καθορισμό ΑΟΖ

Πρώτο εγώ έχω πει στην αίθουσα και Ευρώπη ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά μέσο να επανέλθουν οι γείτονες στον δρόμο διαλόγου. Πως αν επιβληθούν οι κυρώσεις θα βλάψουν τον τουρκικό λαό που θέλει να συνυπάρξει με τον ελληνικό

Διακηρύσσω ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας
Ούτε να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε έχω πει να συμφωνήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο θα παραπέμψουμε το θέμα μας στο Διεθνές Δικαστήριο για επίλυση.
Εχει αποδειχθεί ότι η εμπρηστική ρητορική δεν παράγει αποτελεσματική πολιτική και θα καλούσα ορισμένα ΜΜΕ να δείξουν μεγαλύτερη ωριμότητα. Ας μην γίνονται εύκολα μεγάφωνα γειτονικών δηλώσεων. Την ώρα που στην  θάλασσα επεκτείνεται η επικράτεια στο χρόνο επεκτείνεται και η δράση κατά της πανδημίας” κατέληξε. 

Προτεραιότητα το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, οι υπόλοιπες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν

Τέλος, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων των σχολείων. «Όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν», επισήμανε χαρακτηριστικά, υπαινισσόμενος ότι η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, της εστίασης και των μετακινήσεων μεταξύ των νομών πάει για αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άμεσα δεν είναι δεδομένη. Πρώτα θα πρέπει να εξεταστεί το  «αποτύπωμα» του ανοίγματος του λιανεμπορίου στα επιδημιολογικά δεδομένα, παράλληλα με τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα