ΑΘΗΝΑ
05:55
|
19.04.2024
Οι Αμερικανοί διαπράττουν έγκλημα εναντίον του Ιρανικού λαού, τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βέλη εναντίον του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, τονίζοντας πως οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον μπλοκάρουν την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 στη χώρα.

“Εάν δεν ήταν οι κυρώσεις, τα εμπόδια και οι περιορισμοί από την κυβέρνηση Τραμπ, η αγορά εμβολίων θα άρχιζε σίγουρα νωρίτερα και αυτό ήταν το έγκλημα που διέπραξαν οι Αμερικανοί εναντίον του ιρανικού λαού”, υπογράμμισε ο Ιρανός πρόεδρος, σύμφωνα με δημοσίευμα του iranintl.com.

Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού θα αρχίσει σύμφωνα με τη στρατηγική της χώρας μετά την άφιξη της πρώτης παρτίδας εμβολίων στο Ιράν τις επόμενες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Δεκέμβριο, το Ιράν εξασφάλισε 16,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τη νόσο COVID-19 μέσω της COVAX, αλλά απέτυχε να πληρώσει για αυτά, καθώς οι ΗΠΑ καθυστέρησαν τη συναλλαγή της Τεχεράνης, αφήνοντάς τη χωρίς εμβόλια, σύμφωνα με το ιρανικό Υπουργείο Υγείας.

Ακόμα, ο Ροχανί είπε ότι το Ιράν ανέπτυξε μια στρατηγική εμβολιασμού τεσσάρων φάσεων σε εθνικό επίπεδο κατά της νόσου COVID-19, δίνοντας πρωτεραιότητα στο ιατρικό προσωπικό και τα ευάλωτα άτομα.

Σύμφωνα με το ιρανικό Υπουργείο Υγείας, η χώρα αναμένει να κυκλοφορήσει το πρώτο εμβόλιό της μέχρι την άνοιξη, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να αγοράσει εμβόλια από τη Ρωσία, την Κίνα ή την Ινδία.

Σημειώνεται ότι, την Τρίτη(19/1) ο αντικαταστάτης του Μάικ Πομπέο, Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότ η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με την προϋπόθεση ότι η Τεχεράνη θα τηρήσει εκ νέου τις δεσμεύσεις της.

«Ο χρόνος που θα χρειαζόταν το Ιράν για να παραγάγει αρκετό σχάσιμο υλικό για ένα όπλο — έχει μειωθεί από έναν και πλέον χρόνο που ήταν βάσει της συμφωνίας JCPOA, σε περίπου τρεις ή τέσσερις μήνες, με βάση τουλάχιστον δημόσιες αναφορές», δήλωσε ο μέλλων επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφερόμενος στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης.

Από την πλευρά του ο Ροχανί έχει ξεκαθαρίσει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης δεν είναι διαπραγματεύσιμο, δηλώνοντας σιβυλλικά ότι η “μπάλα” σχετικά με το πρόγραμμα των πυρηνικών είναι πλέον στο “γήπεδο” των ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα