ΑΘΗΝΑ
03:28
|
26.04.2024
Διέταξε σειρά αλλαγών στις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας στην Βαγδάτη και έρευνα για τις πολύνεκρες επιθέσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αλλαγές στις επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών και αντιτρομοκρατίας και έκτακτα μέτρα ασφαλείας αποφάσισε απόψε η κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μουστάφα λα Καντχίμι μετά την πολύνεκρη διπλή βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 32 πολιτών και τον σοβαρό τραυματισμό πάνω από 110 άλλων.

Ο Καντχίμι, που είναι παράλληλα και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και είχε διατελέσει στο παρελθόν και αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, διέταξε σειρά αλλαγών στις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας στην πρωτεύουσα Βαγδάτη και τη διεξαγωγή έρευνας στην πλατεία Αλ Ταγιαράν όπου έγιναν οι επιθέσεις. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την έκτακτη συνάντησή του με τους επικεφαλής των δυνάμεων του στρατού, της αντιτρομοκρατικής και των μυστικών υπηρεσιών, αναφέρθηκε σε αποφάσεις για “σημαντικές αλλαγές” στα μέτρα ασφάλειας αποφεύγοντας να τα προσδιορίσει.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι οι αλλαγές δρομολογούνται “ανεξάρτητα από πιέσεις και επιρροές στις διαδικασίες απόφασης” σε μία έμμεση αναφορά στο σεχταριστικό μοντέλο διαχείρισης της εξουσίας που επιβλήθηκε στο Ιράκ μετά την καταστροφική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2003.

Η πρωινή διπλή επίθεση που αποδίδεται πιθανώς σε τζιχαντιστές αυτοκτονίας του “Ισλαμικού Κράτους” είναι η πρώτη που σημειώνεται μετά από χρόνια.

Καταδικάστηκε από τον μεγάλο Σιίτη ιερωμένο Αγιατολάχ Αλί Αλ Σιστάνι ως “τρομερό έγκλημα που τραυματίζει κάθε ενσυνείδητο άνθρωπο”, τον Ιρακινό σουνίτη πρόεδρο Μπαρχάμ Σάλιχ που είδε την επίθεση σαν προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας ενώ αντιμετωπίζει παρατεταμένη οικονομική και πολιτική κρίση.

Μαζί τους συμφώνησε και ο πρόεδρος της Βουλής Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι που χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη Βαγδάτη “επικίνδυνη” προσπάθεια “αποσταθεροποίησης”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα