Οι συμβολισμοί και οι παραδόσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σόου σε κάθε αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο. Οι Αμερικανοί, και όχι μόνο, λατρεύουν τις πινελιές κουτσομπολιού που αφορούν τον πρόεδρο τους, την καθημερινότητά του και τον κάνουν πιο… οικείο πρόσωπο στους ίδιους. Μέρες τώρα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με το αέρα αλλαγής που θα φέρει ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και η διακόσμηση του Οβάλ Γραφείου θεωρείται σημαντικό κομμάτι της εξαφάνισης του λαϊκιστή και κακόγουστου 45ου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με το BBC ο νέος πρόεδρος άλλαξε συθέμελα τον χώρο εργασίας του. Το Οβάλ Γραφείο γέμισε από πορτρέτα, προτομές των πιο εμβληματικών και επιδραστικών προσώπων της αμερικανικής ιστορίας. Γέμισε επίσης με κορνίζες με φωτογραφίες της οικογένειας Μπάιντεν.
“Ήταν σημαντικό για τον πρόεδρο Μπάιντεν να μπει σε ένα Οβάλ Γραφείο που να αντικατοπτρίζει την Αμερική και να δίνει μια αίσθηση του τι είδους πρόεδρος θέλει να είναι για όλους τους Αμερικανούς”, δήλωσε η Άσλεϊ Γουίλιαμς, υποδιευθύντρια του Οβάλ Γραφείου, στην “Ουάσινγκτον Ποστ”.
Πλέον από το γραφείο έφυγε το πορτρέτο του λαϊκιστή προέδρου Άντριου Τζάκσον με τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ ταυτιζόταν. Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για τις απόψεις του για τη δουλεία, αλλά και επειδή υπέγραψε τον νόμο που οδήγησε σε χιλιάδες θανάτους Ινδιάνων, μετά τον εκτοπισμό τους. Ο Μπάιντεν ξεφορτώθηκε τις περιβόητες χρυσές κουρτίνες αλλά και τα λάβαρα των διαφόρων σωμάτων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο Άντριου Τζάκσον αντικαταστάθηκε με ένα πορτρέτο του Βενιαμίν Φραγκλίνου, το οποίο σύμφωνα με την “Ποστ” συμβολίζει το ενδιαφέρον του Μπάιντεν για τις επιστήμες και την προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού.
Στο τζάκι τοποθετήθηκαν οι προτομές του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, δύο προσωπικότητες που αγωνίστηκαν για τα πολιτικά δικαιώματα και τους οποίους ο Μπάιντεν μνημονεύει συχνά στις ομιλίες του. Σε περίοπτη θέση βρίσκεται από σήμερα η προτομή της αγωνίστριας κατά των φυλετικών διακρίσεων, Ρόζα Παρκς, αλλά και του αμερικανομεξικανού ηγέτη του εργατικού κινήματος και των πολιτικών δικαιωμάτων, Σέζαρ Τσάβες. Με τη δράση του ο Τσάβες βελτίωσε τις εργασιακές συνθήκες για τους εργάτες στα αγροκτήματα.
Ακόμη, μεταξύ άλλων, στον χώρο τοποθετήθηκαν πίνακες των προέδρων Τζορτζ Ουάσινγκτον και Αβραάμ Λίνκολν.
Τέλος, ο Μπάιντεν ξεφορτώθηκε και το χαλί του Ντόναλντ Τραμπ.
Πηγή: BBC