ΑΘΗΝΑ
06:29
|
26.04.2024
Ο Μπορέλ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην έναρξη των συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας, στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ανάρτηση που έκανε πριν τη συνάντηση ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε πως θα αναζητούσαν “αμοιβαία στρατηγικά συμφέροντα” και την ανάπτυξη διμερών σχέσεων αμοιβαίας ανταπόδοσης και συνεργασίας στη βάση κοινών αξιών και αρχών. Χαρακτήρισε το 2020 ως μία “περίπλοκη χρονιά” για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Χαρακτήρισε σαν “σημαντικά βήματα” την σημερινή συνάντηση με τον Τσαβούσογλου, την επικείμενη έναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών από Δευτέρα και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ζήτησε με νόημα να γίνουν “οι προθέσεις και οι ανακοινώσεις πράξη”.

Ο Τσαβούσογλου από την πλευρά του είχε αξιοποιήσει την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες πραγματοποιώντας συναντήσεις και με ευρωβουλευτές της “Ομάδας Φιλιίας ΕΕ-Τουρκίας”.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη συνέχεια ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως θα πρέπει να γίνουν “συγκεκριμένα βήματα” για να διατηρηθεί μία θετική τροχιά σχέσεων ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ.

Συμφώνησε και ο ίδιος πως το 2020 ήταν μία “προβληματική χρονιά” για τις διμερείς σχέσεις μόνο που απέδωσε την αιτία στο…κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε η ΕΕ μετά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου. “Αλλά από τότε οι δύο πλευρές εξέφρασαν βούληση για να δημιουργήσουν μία θετική ατμόσφαιρα για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών” είπε ο Τσαβούσογλου.

Σε σχετικό ρεπορτάζ η φιλοτουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, επικαλούμενη δηλώσεις του Μπορέλ, ανέφερε πως είπε ότι Τουρκία και ΕΕ ξεκίνησαν τη νέα χρονιά με “θετικό τόνο” και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την έναρξη των συνομιλιών με την Ελλάδα “για τα δικαιώματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο” προσθέτοντας επίσης και τις “ανησυχίες” της ΕΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Κάνοντας μία αποτίμηση της σημερινής συνάντησης διαπίστωσε μία “βελτίωση στη γενική ατμόσφαιρα” επαναλαμβάνοντας την επιθυμία του να δει “βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Αύριο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχει συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα