ΑΘΗΝΑ
04:32
|
08.03.2021
«Στο θέμα των εμβολίων κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό» είπε η Μέρκελ μολονότι η Γερμανία εξασφάλισε τη "μερίδα του λέοντος" στα εμβόλια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Μαύρο χιούμορ” και ανέξοδες ρητορικές διαβεβαιώσεις υπέρ μίας “ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας” για την δήθεν ισότιμη εξασφάλιση εμβολίων σε όλες τις χώρες της ΕΕ, μικρές και μεγάλες φαίνεται πως έκανε σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Τάχθηκε υπέρ “μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού” λέγοντας ότι θα ήταν «τρομερό» αν κάποιες ισχυρές χώρες μπορούσαν να έχουν εμβόλια και οι πιο μικρές όχι.

Σαν να μην είχαν περάσει ελάχιστες βδομάδες αφότου γερμανικά και διεθνή ΜΜΕ΅μετέδιδαν πως η Γερμανία αντί για 55 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού που θα λάμβανε αναλογικά από την ευρωπαϊκή παραγγελία, είχε εξασφαλίσει 64 εκατομμύρια δόσεις…

Παρόλα αυτά η Γερμανίδα καγκελάριος συνέχισε την καλλιέργεια εντυπώσεων περί “ισότιμης” ΕΕ υποστηρίζοντας ότι «στο θέμα της παραγγελίας των εμβολίων…κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό».

Ερωτηθείσα εάν στο θέμα των εμβολιασμών τα έχει κάνει «όλα σωστά» και αν πιστεύει ότι πρέπει να ζητήσει για κάτι συγγνώμη η Μέρκελ απάντησε: «Θα ήταν τρομερό, αν στην Γερμανία μπορούσαμε να εμβολιαστούμε και σε άλλες χώρες – και κυρίως μικρότερες χώρες – δεν υπήρχε η διαπραγματευτική δυνατότητα».

Πρόσθεσε δε ότι και την Ευρώπη στο σύνολό της δεν θα την βοηθούσε ιδιαίτερα αν κάποιοι εμβολιάζονταν και κάποιοι όχι.

«Θα το έβρισκα πολύ περίεργο, εάν κάποιες ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, υποσκέλιζαν τους άλλους», τόνισε η κυρία Μέρκελ και ανέφερε ότι κάποιοι συμπεριφέρονται σαν να μας ανήκει στην Γερμανία το εμβόλιο, επειδή το δημιούργησε η BioNTech, αλλά η BioNTech, διευκρίνισε, συνεργάζεται με την Pfizer, η οποία είναι διεθνής εταιρία.

«Καμμία φαρμακευτική εταιρία η οποία απευθύνεται σε διεθνή αγορά δεν θα εστιάσει σε μία και μόνο περιοχή – εκτός αν υπάρχει, όπως στις ΗΠΑ, σχετική νομοθεσία. Και στην χώρα μας δεν έχουμε τόσο μεγάλη δυνατότητα παραγωγής για την Ευρώπη», εξήγησε.

Αναφερόμενη στην κριτική που ασκείται στην BioNTech, η Καγκελάριος τόνισε ότι οι επιστήμονές της εργάζονται μέρα – νύχτα και ότι τον περασμένο Ιανουάριο άλλαξαν από τη μια μέρα στην άλλη εντελώς το αντικείμενο των ερευνών τους προκειμένου να δημιουργήσουν εμβόλιο για τον κορονοϊό. «Από αυτό σήμερα επωφελούμαστε Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για κριτική στην BioNTech. Τι θέλουμε τώρα και γκρινιάζουμε;» διερωτήθηκε.

Αναφέρθηκε τέλος και στο υπό κατασκευή εργοστάσιο του Μαρβούργου, λέγοντας πως θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες παραγωγής του εμβολίου BioNTech/Pfizer. «Όταν θα είναι έτοιμο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα διασφαλίσει επιπλέον 75 εκατομμύρια δόσεις για το β’ τρίμηνο. Και για να ετοιμαστεί, βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προτεραιότητα του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και ειδικά όσων ζουν σε οίκους ευγηρίας, η Καγκελάριος δήλωσε ότι αυτή είναι η ορθή στρατηγική και πρόσθεσε ότι «ραγίζει η καρδιά» της όταν σκέφτεται πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν μόνοι, αναφέροντας ότι της είναι «προσωπικά συναισθηματικά πολύ δύσκολο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα