ΑΘΗΝΑ
02:54
|
08.12.2021
Έκκληση Φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ να αποφεύγονται τα ταξίδια που δεν είναι απολύτως απαραίτητα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με μοναδική τη στήριξη της Ισπανίας, Πορτογαλίας και Δανίας οι υπόλοιποι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συμφώνησαν με την πρόταση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως ένα είδος υγειονομικού διαβατηρίου για τις μετακινήσεις εν μέσω της πανδημίας. Γαλλία και Γερμανία διαφώνησαν με την ελληνική πρόταση.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο κ. Μισέλ υποστήριξε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς λόγους και σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί “εάν και κάτω από ποιες συνθήκες” το πιστοποιητικό αυτό “θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί” ευρύτερα.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επανέλαβε με τη σειρά της ότι πρέπει να αποθαρρύνονται τα μη απαραίτητα ταξίδια. Σημείωσε ότι “υπάρχει ελπίδα”, καθώς γίνονται εμβολιασμοί, αλλά πρόσθεσε ότι “ανησυχούμε όλο και περισσότερο” για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, ορισμένα από τα οποία είναι πολύ πιο μολυσματικά.

Ακόμη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκρινε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι χρήσιμο από ιατρικής άποψης, ωστόσο πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως “εάν το εμβόλιο αναστέλλει τη μετάδοση του ιού” από όσους έχουν ανοσοποιηθεί και “για πόσο καιρό είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός”. Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι “αργότερα θα χρειαστεί συζήτηση σε βάθος και ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών για πιθανές άλλες χρήσεις του πιστοποιητικού”.

 “Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν αφορά τον περιορισμό της δυνατότητας των ανθρώπων να ταξιδέψουν”, έγραψε ο κ. Μητσοτάκης στο Twitter, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε, μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέρτε Φρεντερίκσεν, την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. 

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στις παρεμβάσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021. 

Τέλος στην τηλεδιάσκεψη υιοθετήθηκε η πρόταση για θέσπιση κοινού πλαισίου στη χρήση των rapid test, καθώς και για αμοιβαία αναγνώριση των τεστ αυτών για τον κορονοϊό σε όλη την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Εφ.Συν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εγγυήσεις για ΝΑΤΟ ζήτησε ο Πούτιν από τον Μπάιντεν

Εως και δύο χρόνια φυλακή στους «αρνητές» γονείς

Νόμιμοι και στη Χιλή οι γάμοι ατόμων ίδιου φύλου

Φιλμ νουάρ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα