Υπό την κυβέρνηση Τραμπ, οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν επιδεινώθηκαν γρήγορα και οι εντάσεις έφτασαν σε νέα ύψη μετά την έξοδο των ΗΠΑ από το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης του 2015 (JCPOA), την επιβολή ορισμένων χαρακτηρισμών και κυρώσεων σε ιρανικούς αξιωματούχους και οντότητες και τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χαβάντ Ζαρίφ προέτρεψε τον πρόσφατα ορκισμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να «επιλέξει έναν καλύτερο δρόμο» από τον προκάτοχό του και να επιστρέψει τη Γη των Ελεύθερων στην πυρηνική συμφωνία του 2015 πριν εξαφανιστεί η ευκαιρία για τη κυβέρνηση.
Ο Ζαρίφ προέτρεψε σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Foreign Affairs ότι εάν οι ΗΠΑ επανέλθουν στη διεξοδικά διαπραγματευμένη συμφωνία, «το Ιράν θα επιστρέψει επίσης στην πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεών μας στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας». Ωστόσο, ο αξιωματούχος στη συνέχεια προειδοποίησε ότι «αν η Ουάσινγκτον επιμένει να αφαιρεί προνόμια, τότε αυτή η ευκαιρία θα χαθεί».
“Το Ιράν έχει αυξήσει σημαντικά τις πυρηνικές του δυνατότητες από τον Μάιο του 2019 – αλλά το έχει πράξει σε πλήρη συμμόρφωση με την παράγραφο 36 της πυρηνικής συμφωνίας, η οποία επιτρέπει στο Ιράν να ” παύσει να εκτελεί τις δεσμεύσεις του” στο πλαίσιο της συμφωνίας σε περίπτωση που ένας άλλος υπογράφων σταματήσει να εκτελεί τις δικές του,” λέει το άρθρο γνώμης.
Ο Ζαρίφ αναφέρει επίσης ότι είναι σημαντικό η κυβέρνηση Μπάιντεν να «συγκεντρώσει την πραγματική πολιτική βούληση στην Ουάσινγκτον για να δείξει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να γίνουν πραγματικοί εταίροι στις συλλογικές προσπάθειες»
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τα απαιτούμενα μέτρα για τη διάσωση του ρόλου των ΗΠΑ ως υπογράφων της συμφωνίας του 2015 περιλαμβάνουν «άνευ όρων άρση» όλων των κυρώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ και εκείνες που επιβλήθηκαν εκ νέου όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη JCPOA το 2018, αφού ισχυρίστηκε ότι παραβιάστηκαν οι όροι και ότι η συμφωνία ήταν προβληματική.
Στους συμμετέχοντες της ακόμη ενεργού συμφωνίας περιλαμβάνονται η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Με τη σειρά του, το Ιράν θα αντιστρέψει όλα τα διορθωτικά μέτρα που έχει λάβει μετά την αποχώρηση του Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία. Οι υπόλοιποι υπογράφοντες στη συμφωνία θα αποφασίσουν τότε εάν θα πρέπει να επιτραπεί στις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακτήσουν την έδρα στο τραπέζι που εγκατέλειψαν το 2018 », γράφει ο Ζαρίφ. «Εξάλλου, οι διεθνείς συμφωνίες δεν είναι περιστρεφόμενες πόρτες, και δεν είναι αυτόματο δικαίωμα η επιστροφή σε μια διαπραγματευμένη συμφωνία – και η απόλαυση των προνομίων της – αφού κάποιος φύγει από καπρίτσιο της στιγμής.”
«Οι ευκαιρίες – και πράγματι οι θυσίες – που κάναμε για να διασφαλίσουμε τη συμφωνία δεν μπορούν να αναιρεθούν – όχι τώρα, όχι ποτέ. Δεν μπορούν να υπάρξουν επαναδιαπραγματεύσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιμένουν ότι «το δικό μου είναι δικό μου και το δικό σας είναι διαπραγματεύσιμο» και αναμένουν να γίνει το δικό τους με το Ιράν », πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Το περιθώριο αξιοποίησης ευκαιρίας για τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα είναι ανοιχτό για πάντα. Η πρωτοβουλία εναπόκειται στην Ουάσινγκτον. “
Εκτός από την πυρηνική συμφωνία, ο Ζαρίφ εξήγησε επίσης ότι τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής πρέπει να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν από τους «λαούς της περιοχής, όχι από ξένους… ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν το προνόμιο να ηγηθούν ή να υποστηρίξουν μελλοντικές συνομιλίες».
Οι παρατηρήσεις του Ζαρίφ έρχονται μόλις δύο ημέρες στη διοίκηση του Μπάιντεν και τρεις ημέρες αφότου ο Άντονι Μπλίνκεν, ο μη επιβεβαιωμένος υποψήφιος του προέδρου για υπουργό Εξωτερικών, δήλωσε σε επιτροπή της Γερουσίας ότι η ομάδα του Μπάιντεν επιδιώκει να ξεκινήσει μια νέα πυρηνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει επίσης τη συμμετοχή του Ισραήλ και τα κράτη του Κόλπου.
Πηγή: Sputnik News