Την Κυριακή, μια ομάδα κρούσης αερομεταφορέα των ΗΠΑ με επικεφαλής το USS Theodore Roosevelt μπήκε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για «επιχειρήσεις ρουτίνας». Νωρίτερα, η Ιαπωνία άσκησε κριτική στις αξιώσεις της Κίνας στο στρατηγικής σημασίας υδατικό σύστημα. Το Πεντάγωνο αντέδρασε υποσχόμενο να προστατεύσει τα νησιά Σενκάκου – τα νησιά της Ανατολικής Κίνας που ελέγχονται από το Τόκιο, αλλά αξιώνονται και από το Πεκίνο.
Η Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου – το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Κίνας, έδωσε στην Ακτοφυλακή την εξουσία να χρησιμοποιήσει “οποιοδήποτε αναγκαίο μέσο”, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να πυροβολήσει σε ξένα πλοία, για την προστασία περιοχών όπου η Κίνα αξιώνει δικαιοδοσία, ανέφερε η South China Morning Post, επικαλούμενη το κείμενο του εγγράφου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθεσία, που εγκρίθηκε την Παρασκευή, επιτρέπει στις δυνάμεις της Ακτοφυλακής να προβαίνουν σε προληπτικές επιθέσεις σε ξένα πλοία χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση εάν οι διοικητές κρίνουν απαραίτητο ένα τέτοιο βήμα και περιλαμβάνει μια διάταξη σύμφωνα με την οποία το προσωπικό της Ακτοφυλακής μπορεί να επιβιβάζεται και να επιθεωρεί ξένα πλοία. Επιτρέπει επίσης στις δυνάμεις της Ακτοφυλακής να καταστρέψουν δομές που ανήκουν σε άλλες χώρες και είναι χτισμένες σε περιοχές που διεκδικεί η Κίνα.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χουά Τσουναϊνγκ δήλωσε ότι ο νόμος είναι σύμφωνος με τις διεθνείς πρακτικές, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο «θα παραμείνει δεσμευμένο για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη θάλασσα».
Το Πεκίνο αξιώνεται τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της Θάλασσας της Νότιας Κίνας – μια στρατηγική θαλάσσια περιοχή που χρησιμεύει ως βασικό πέρασμα για τη διεθνή ναυτιλία και αποτελεί σημαντική πηγή ανεκμετάλλευτων πόρων αλιείας και υδρογονανθράκων. Μέρη του υδατικού συστήματος αξιώνονται επίσης από το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι, τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν είναι ενάγοντες στη διαμάχη, άρχισαν να διεξάγουν αποστολές “ελευθερίας πλοήγησης” στην περιοχή στις αρχές της δεκαετίας του 2010, αφού η τότε υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε το υδάτινο σώμα “θέμα εθνικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ. ” Το Πεκίνο επέκρινε επανειλημμένα την “ανάμειξη” των ΗΠΑ στην περιοχή και ζήτησε να επιτραπεί στα έθνη της περιοχής να επιλύσουν τη διαφορά ανεξάρτητα.
Η ακτοφυλακή της Κίνας και τα πλοία από το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN) έχουν ήδη εμπλακεί σε πολλαπλά περιστατικά με ξένα σκάφη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου εμβολισμού και βύθισης ενός βιετναμέζικου αλιευτικού σκάφους τον περασμένο Απρίλιο, και σε περιπτώσεις στις οποίες κινέζικα πλοία έχουν διώξει αμερικανικά σκάφη μακριά από την περιοχή. Με ορισμένες χώρες, η σύγκρουση έχει διαρκέσει δεκαετίες, με το Πεκίνο και το Ανόι να πολεμούν μια μεγάλη αψιμαχία στα νησιά Σπράτλι, που στοίχισε τη ζωή σε 64 βιετναμέζους στρατιώτες και άφησε τραυματία έναν κινέζο στρατιώτη το 1988.
Η Ακτοφυλακή της Κίνας δημιουργήθηκε το 2013 και έγινε κλάδος του στρατού το 2018. Τα πλοία της είναι ως επί το πλείστον ελαφρά οπλισμένα, συνήθως φέροντας δίδυμα πολυβόλα 14,5 mm ως το κύριο όπλο τους. Ο στόλος της Ακτοφυλακής περιλαμβάνει και πιο βαριά οπλισμένα πλοία, ωστόσο, και περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν σκάφος διάσωσης γνωστό ως CCG 3901, το οποίο διαθέτει ένα ζευγάρι ταχύβολων ναυτικών όπλων 76 mm.
Η κόκκινη καταιγίδα υψώνεται
Το ψήφισμα του νόμου έρχεται εν μέσω μιας μεγάλης κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ της Κίνας από τη μία πλευρά και των ΗΠΑ και των συμμάχων της Ταϊβάν και Ιαπωνίας από την άλλη, λίγες μόνο ημέρες μετά την έναρξη της θητείας του Τζο Μπάιντεν. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η μόνιμη αποστολή της Ιαπωνίας στον ΟΗΕ εξέδωσε μια σπάνια διπλωματική επιστολή που απορρίπτει τις αξιώσεις της Κίνας για τμήμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και υποδηλώνει ότι δεν ήταν σύμφωνες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία και οι δύο χώρες είναι συμβαλλόμενα μέρη.
Το Σάββατο, ο στρατός της Ταϊβάν ανέφερε ότι κινεζικά βομβαρδιστικά, μαχητικά και ένα αντι-υποβρύχιο αεροσκάφος turboprop είχαν παραβιάσει τη ζώνη αναγνώρισης της αεροπορικής άμυνας νότια του νησιού, με περίπου 380 παρόμοιες “εισβολές” να αναφέρονται το 2020. Η Κίνα δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της ζώνης ταυτοποίησης της αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, και θεωρεί το ίδιο το νησιωτικό έθνος ως μια περιθωριακή επαρχία που θα πρέπει μια μέρα να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.
Επίσης το Σάββατο, ο νεοδιορισμένος Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν μίλησε τηλεφωνικώς με τον Ιάπωνα υπουργό Άμυνας Νομπούο Κίσι και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν το Τόκιο να υπερασπιστεί τα νησιά Σενκάκου, ένα αρχιπέλαγος ακατοίκητων νησίδων και βράχων που βρίσκονται στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και τα νησιά Ριου Κίου της Ιαπωνίας. Η Κίνα καλεί το αρχιπέλαγος Νησιά Ντιαόγου και άρχισε να απαιτεί να επιστραφούν στη ΛΔΚ τη δεκαετία του 1970, επισημαίνοντας ότι είχαν καταληφθεί από την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια πολέμου με τη δυναστεία των Τσινγκ το 1895. Το Τόκιο ισχυρίζεται ότι η αξίωση του Πεκίνου συνδέεται με το γεγονός ότι το αρχιπέλαγος μπορεί να είναι πλούσιο σε πόρους υδρογονανθράκων.
Την Κυριακή, η αμερικανική διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού ανακοίνωσε ότι μια ομάδα κρούσης αερομεταφορέων του Ναυτικού με επικεφαλής το USS Theodore Roosevelt είχε εισέλθει στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μια μέρα νωρίτερα «για να διεξάγει επιχειρήσεις ρουτίνας», συμπεριλαμβανομένων αποστολών «για να εξασφαλιστεί η ελευθερία των θαλασσών», να χτίσει συνεργασίες ασφαλείας και για την «ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα».
Πηγή: Sputnik News