ΑΘΗΝΑ
18:15
|
25.04.2024
Ο αρχηγός της Μοσάντ θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα για να ενημερώσει την κυβέρνηση Μπάιντεν σχετικά με μια σειρά όρων για οποιαδήποτε πιθανή…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αρχηγός της Μοσάντ Γιόσι Κοέν μπορεί να γίνει ο πρώτος κορυφαίος Ισραηλινός αξιωματούχος που θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εν μέσω ανησυχιών στο Τελ Αβίβ ότι η κυβέρνησή του θα αναβιώσει το διεθνές πυρηνικό σύμφωνο με το Ιράν της κυβέρνησης Ομπάμα.

Ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ και ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Γιόσι Κοέν, θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα για να ενημερώσει την κυβέρνηση Μπάιντεν σχετικά με μια σειρά όρων για οποιαδήποτε πιθανή πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, ανέφερε το Σάββατο το Channel 12, επικαλούμενο «επικοινωνίες» μεταξύ του Ισραήλ και της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο Κοέν αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον επικεφαλής της CIA και να παρουσιάσει για άλλη μια φορά μια αξιολόγηση πληροφοριών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο σύμφωνα με το Ισραήλ στοχεύει κρυφά στην απόκτηση πυρηνικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα του Κοέν πρόκειται να απαιτήσει μια «ριζική αναθεώρηση» της συμφωνίας, με πολύ αυστηρότερες δεσμεύσεις από την Τεχεράνη, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους διακοπής του εμπλουτισμού ουρανίου και της παραγωγής προηγμένων φυγοκεντρητών. Επιπλέον, το Ισραήλ θέλει το Ιράν να σταματήσει να «υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες» και να «τερματίσει τη στρατιωτική του παρουσία στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη».

Ο πρόεδρος του Ιράν επανέλαβε αυτή την εβδομάδα την προθυμία της χώρας του να επιστρέψει στους όρους της συμφωνίας, αλλά είπε ότι εναπόκειται στη διοίκηση του Μπάιντεν να κάνει τις απαραίτητες παραχωρήσεις.

Το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) υπεγράφη μεταξύ του Ιράν και έξι μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων το 2015 και έθετε περιορισμούς στις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης. Το Ισραήλ πίεσε σκληρά την κυβέρνηση Ομπάμα ενάντια στην ένταξη στο JCPOA και όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του, συνέχισε αυτήν την προσπάθεια, αυτή τη φορά καταφέρνοντας να αναγκάσει τον Τραμπ να αποσυρθεί και να επαναφέρει τις καταστροφικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Έκτοτε, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ, παράλληλα επικρίνοντας άλλους υπογράφοντες του JCPOA για την αποτυχία τους να φέρουν την Ουάσιγκτον στα λογικά της, η Τεχεράνη επέλεξε να υπαναχωρήσει σταδιακά από την πλευρά της από την συμφωνία.

Τον Ιανουάριο, το Ιράν άρχισε να εμπλουτίζει ουράνιο στο 20 τοις εκατό, απομακρυνόμενο περισσότερο από τις παραμέτρους της συμφωνίας. Ενώ είναι υψηλότερο από το επίπεδο 3,67 τοις εκατό που συμφωνήθηκε στο σύμφωνο του 2015, το νέο ποσοστό εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το επίπεδο 90 τοις εκατό που θεωρείται προοριζόμενο για στρατιωτική χρήση.

Το Ιράν έχει επίσης εκδώσει ένα συμβολικό τελεσίγραφο, με έναν ιρανό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα έχει ένα μήνα, έως τις 21 Φεβρουαρίου, για να αντιστρέψει τις κυρώσεις. Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την παρακολούθηση της συμμόρφωσης του Ιράν, προειδοποίησε ότι ο χρόνος εξαντλείται ενώ “απομένουν μόνο εβδομάδες” για να σωθεί το JCPOA.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα