ΑΘΗΝΑ
01:17
|
04.07.2024
Οι Ηνωμένες Πολιτείες λεηλατούν τους φυσικούς πόρους της Συρίας για να τους στείλουν σε άλλα μέρη δήλωσε ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ Τζ. Μάικλ Σπρίνγκμαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της Συρίας ανέφεραν νωρίτερα ότι 200 ​​στρατεύματα είχαν μεταφερθεί σε αμερικανικές βάσεις στο αλ-Σαντάντι στις 21 Ιανουαρίου για μελλοντική ανάπτυξη στο πετρελαϊκό πεδίο Ομάρ και στο πεδίο φυσικού αερίου Κονίκο στη γειτονική επαρχία Ντεΐρ εζ-Ζορ. Αναφέρθηκε επίσης ότι ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είχε αποστείλει 40 φορτία όπλων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού στη Χασακάχ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λεηλατούν τους φυσικούς πόρους της Συρίας για να τους στείλουν σε άλλα μέρη που θα επωφεληθούν από την αμερικανική κλοπή, δήλωσε ο Τζ. Μάικλ Σπρίνγκμαν, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μεταφέρουν στρατιώτες από το Ιράκ, το οποίο έχουν καταλάβει, στη Συρία, την οποία συνεχίζουν να καταλαμβάνουν, προκειμένου να κλέψουν το συριακό πετρέλαιο από τον συριακό λαό και να στείλουν το πετρέλαιο κάπου αλλού, πιθανώς στην οντότητα του Απαρτχάιντ (Ισραήλ) και άλλα μέρη που θα επωφεληθούν από την αμερικανική κλοπή του πετρελαίου της Συρίας », ανέφερε ο Αμερικανός πολιτικός σχολιαστής και συγγραφέας στο Press TV στις 23 Ιανουαρίου.

Απαντώντας σε αναφορές ότι ο αμερικανικός στρατός μετέφερε εκατοντάδες στρατεύματα από το Ιράκ στην πλούσια σε ενέργεια βορειοανατολική επαρχία Χασακάχ της Συρίας, ο Σπρίνγκμαν, ο οποίος ήταν επικεφαλής του αμερικανικού γραφείου θεωρήσεων στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων των πρώην προέδρων Ρέιγκαν και Μπους από τον Σεπτέμβριο του 1987 έως το Μάρτιο του 1989, υπογράμμισε:

«Αυτό είναι χαρακτηριστικό των ΗΠΑ και πρέπει να ειδωθεί σε αντίθεση με τους 25.000 στρατιώτες που περιέβαλλαν τον Τζο Μπάιντεν όταν ορκίστηκε, πριν από λίγες μέρες».

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Συρίας ανέφερε νωρίτερα ότι 200 ​​στρατεύματα μεταφέρθηκαν σε αμερικανικές βάσεις στην πόλη του αλ-Σαντάντι με ελικόπτερα στις 21 Ιανουαρίου.

Η πόλη βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της επαρχιακής πρωτεύουσας Χασακάχ, όπου ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είχε αποστείλει 40 φορτία όπλων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, σύμφωνα με το Αραβικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο της Συρίας (SANA), το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της κυβέρνησης της Συρίας.

Σύμφωνα με τις αναφορές, οι δυνάμεις στη συνέχεια θα τοποθετηθούν στο πετρελαϊκό πεδίο Ομάρ και στο πεδίο φυσικού αερίου Κονίκο στη γειτονική επαρχία Ντεΐρ εζ-Ζορ, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων κινήσεων της Ουάσιγκτον που στοχεύουν στην κατάσχεση περαιτέρω ελέγχου των αποθεμάτων πετρελαίου στη Συρία.

Ο συγγραφέας επέπληξε αυτό που περιέγραψε ως «λανθασμένη προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής» των ΗΠΑ.

«Ήταν τρομοκρατημένοι για το τι θα μπορούσε να συμβεί στον πρόεδρό τους, λόγω των ενεργειών του και των ενεργειών του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και επιθέσεων και κατοχών ξένων χωρών σε όλο τον κόσμο», είπε, αναφερόμενος στην υψηλή αστυνομική προσέλευση για την Ημέρα Ορκομωσίας στις 20 Ιανουαρίου.

Τονίζοντας ότι αυτές οι κινήσεις της Ουάσινγκτον χρησίμευαν για να δείξουν και πάλι «τι συμβαίνει με την Αμερική», ο σχολιαστής καταλήγει:

«Ο Τζο Μπάιντεν είναι κάποιος που δεν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί. Δεν μπορούν να τον εμπιστευτούν καν οι δικοί του άνθρωποι. Και το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν δυνάμεις που καταλαμβάνουν τη Γερμανία και την Ιαπωνία εβδομήντα πέντε χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. “

«Νομιμοποίηση της ξεκάθαρης κλοπής»

Ο στρατός των ΗΠΑ έστειλε δυνάμεις και εξοπλισμό στη βορειοανατολική Συρία, με το Πεντάγωνο να ισχυρίζεται ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων ήταν ένα μέτρο που απαιτείται για τη διαφύλαξη των πετρελαιοφόρων περιοχών στην περιοχή για να μην πέσουν στα χέρια τρομοκρατών του Νταές.

Τον Οκτώβριο του 2019 ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα “κρατήσουν το πετρέλαιο” στη βορειοανατολική Συρία.

“Κρατάμε το πετρέλαιο… Θέλουμε να κρατήσουμε το πετρέλαιο, 45 εκατομμύρια δολάρια το μήνα … Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να πάρουμε ένα μέρος του, και αυτό που σκοπεύω να κάνω, ίσως, είναι να κάνουμε μια συμφωνία με την ExxonMobil ή μια από τις σπουδαίες μας εταιρείες ώστε να πάνε εκεί και να το κάνουν σωστά “, δήλωσε ο Τραμπ.


Εκείνη την εποχή, ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ επιβεβαίωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στην ανατολική επαρχία Ντεΐρ εζ-Ζορ “για να διασφαλίσουν τα πετρελαϊκά πεδία” εναντίον του Νταές.

Ωστόσο, υπαινίχθηκε επίσης ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι κυρίως κουρδικές δυνάμεις που πολεμούσαν με τις ΗΠΑ εναντίον του Νταές *, θα συνέχιζαν να αποκομίζουν κέρδη από το πετρέλαιο που παράγεται στην περιοχή.

“Το SDF λειτουργεί αυτά τα πετρελαϊκά πεδία για αρκετό καιρό και έχει τις δικές του συμφωνίες με διάφορους παράγοντες σχετικά με το τι πωλείται σε ποιον και τέτοια, και δεν έχουμε εμπλακεί πάρα πολύ σε αυτό”, ανέφερε ο αξιωματούχος στο ABC News.


Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Αύγουστο του 2020, ο Πρέσβης της Συρίας Μπασάρ αλ-Τζαφάρι σημείωσε:

“Οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής, σε κοινή θέα μπροστά στα Ηνωμένα Έθνη και την διεθνή κοινότητα, έκαναν ένα νέο βήμα για να λεηλατήσουν τους φυσικούς πόρους της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου του συριακού πετρελαίου και φυσικού αερίου, μέσω της Delta Crescent Energy.”


Οι ΗΠΑ “στερούν το συριακό κράτος και τον συριακό λαό από τα βασικά έσοδα που είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, για την κάλυψη αναγκών για διαβίωση και ανασυγκρότησης”, πρόσθεσε.

Η Politico ανέφερε στις αρχές Αυγούστου 2020 ότι η αμερικανική εταιρεία Delta Crescent Energy LLC, σε μια φαινομενική προσπάθεια να «νομιμοποιήσει» αυτό που φαίνεται να είναι η ξεκάθαρη κλοπή του πετρελαίου του συριακού έθνους, υπέγραψε μυστική συμφωνία με τις κουρδικές αρχές στη βορειοανατολική Συρία για ανάπτυξη και εξαγωγή του αργού πετρελαίου της περιοχής.

Η συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή των ΗΠΑ Λίντσεϊ Γκράχαμ στις 2 Αυγούστου 2020, ο οποίος εξήγησε ότι περιελάμβανε εκσυγχρονισμό των πετρελαιοπηγών στη βορειοανατολική Συρία, καταγγέλθηκε ως άκυρη από τη Δαμασκό.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί κατήγγειλε τη συμφωνία μεταξύ μιας αμερικανικής εταιρείας και της ομάδας πολιτοφυλακών των Κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων ως «παράνομη» και παραβίαση της Συριακής κυριαρχίας.

Πριν από τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο που υποστηρίχτηκε από τις ΗΠΑ, ο οποίος ξέσπασε το 2011 στο κύμα των λεγόμενων διαδηλώσεων της «Αραβικής Άνοιξης» σε όλη τη Μέση Ανατολή, η Συρία παρήγαγε περίπου 380.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

  • Το Νταές (επίσης γνωστό ως ISIS / ISIL / IS) είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που έχει απαγορευτεί στη Ρωσία και σε πολλά άλλα κράτη

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν συνεχίζει κανονικά την εκστρατεία του

Χεζμπολάχ: Το Ισραήλ σκότωσε ανώτερο διοικητή μας στον Λίβανο

Αυγενάκης: Μήνυση σε βάρος του υπέβαλε ο υπάλληλος του αεροδρομίου

Βουλγαρία: Δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση Ζελιάσκοφ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα