ΑΘΗΝΑ
02:14
|
25.04.2024
Το Ισραήλ ενέκρινε την τοποθέτηση πυροβολαρχιών αναχαίτισης πυραύλων Iron Dome στις βάσεις των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισραήλ άρχισε να χρησιμοποιεί το Iron Dome (Σιδηρένιο Θόλο) το 2011, με το πυραυλικό σύστημα άμυνας να αναφέρει ποσοστό επιτυχίας 90 τοις εκατό και πάνω από 2.000 αναχαίτισεις πρωτόγονων πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων Grad που εκτοξεύτηκαν από τις πολιτοφυλακές της Χεζμπολάχ και της Γάζας. Δεν έχει δοκιμαστεί εναντίον μεγάλου κρατικού φορέα εξοπλισμένου με προηγμένες δυνατότητες βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ.

Το Ισραήλ ενέκρινε την τοποθέτηση πυροβολαρχιών αναχαίτισης πυραύλων Iron Dome στις βάσεις των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, ανέφερε η Haaretz, επικαλούμενη αξιωματούχους ασφαλείας.

Οι αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν σε ποιες χώρες θα μπορούσε να τοποθετηθεί το Iron Dome, επικαλούμενοι αμερικανικές ευαισθησίες που σχετίζονται με την ασφάλεια, αλλά η Haaretz ανέφερε ότι «κεκλεισμένων των θυρών, το Ισραήλ έδωσε τη σιωπηρή του συμφωνία να τοποθετήσει τις πυροβολαρχίες για να υπερασπιστεί τις δυνάμεις των ΗΠΑ από επιθέσεις από το Ιράν και τους συμμάχους του. “

Οι πηγές της εφημερίδας πρόσθεσαν ότι το Πεντάγωνο θα μπορούσε επίσης να τοποθετήσει το Iron Dome στην Ανατολική Ευρώπη, θεωρητικά «από φόβο ότι η Ρωσία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αμερικανικές δυνάμεις ή στρατηγικές υποδομές σε αυτές τις χώρες».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λειτουργούν ή τους έχει δοθεί πρόσβαση σε περίπου δώδεκα στρατιωτικές βάσεις στον Περσικό Κόλπο, συμπεριλαμβανομένων δύο ναυτικών και δύο αεροπορικών βάσεων στο Κουβέιτ, δύο ναυτικών εγκαταστάσεων και μιας αεροπορικής βάσης στο Μπαχρέιν, της αεροπορικής βάσης Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ, η οποία λειτουργεί ως έδρα της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ – της διοίκησης του αμερικανικού στρατού που είναι υπεύθυνη για επιχειρήσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, τη βορειοανατολική Αφρική, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, καθώς και βάσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν.

Αυτές οι εγκαταστάσεις βρίσκονται μόλις 100 χλμ. από την ακτή του Ιράν (στην περίπτωση της αεροπορικής βάσης αλ Νταφρά των ΗΑΕ) και καμία δεν απέχει περισσότερο από 300 χλμ. από τις ακτές της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν πώς το Iron Dome, το οποίο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό ενάντια σε βλήματα που εκτοξεύτηκαν από μη κρατικούς φορείς, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως άμυνα «από επιθέσεις από το Ιράν», το οποίο σύμφωνα με τους αμερικανικούς παρατηρητές ασφαλείας διαθέτει «χιλιάδες βαλλιστικούς και κρουζ πυραύλους», συμπεριλαμβανομένων εξελιγμένων πυραύλων ελιγμών και αποφυγής ραντάρ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.


Τον Ιανουάριο του 2020, όταν το Ιράν έκανε μια επίθεση βαλλιστικών πυραύλων σε δύο στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο γειτονικό Ιράκ ως απάντηση στη δολοφονία ανώτερου ιρανού στρατιωτικού διοικητή, οι αμυντικές βάσεις απέτυχαν να αναχαιτίσουν έστω και έναν, παρόλο που η Τεχεράνη έδωσε προειδοποίηση στη Βαγδάτη για την επίθεση, με τους Ιρακινούς να μεταδίδουν αυτές τις πληροφορίες στους Αμερικανούς.

Όσον αφορά την πιθανή ανάπτυξη του Iron Dome κοντά στη Ρωσία, οι πυραυλικές δυνατότητες της Μόσχας είναι πολύ πιο προηγμένες από αυτές του Ιράν και περιλαμβάνουν ελιγμούς πολλαπλών ανεξάρτητα στοχευόμενων οχημάτων επανεισόδου που εκτοξεύονται σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και μια νέα γενιά υπερηχητικών όπλων που ο ρωσικός στρατός λέει ότι μπορεί να νικήσουν τυχόν υπάρχοντα ή μελλοντικά συστήματα πυραυλικής άμυνας για πολλά ακόμη χρόνια.

Η Rafael Advanced Defence Systems του Ισραήλ παρέδωσε δύο πυροβολαρχίες Iron Dome και τον εξοπλισμό υποστήριξής τους στο Πεντάγωνο τον Δεκέμβριο, τηρώντας μια αμυντική συμφωνία που υπογράφηκε το 2019. Τα μελλοντικά συστήματα για τον αμερικανικό στρατό αναμένεται να κατασκευαστούν σε συνεργασία μεταξύ της Rafael και του αμερικανικού αμυντικού γίγαντα Raytheon.


Η Rafael συνεχίζει να ασχολείται με το πυραυλικό σύστημα άμυνας, αναπτύσσοντας το πάνω στις νέες κορβέτες κατηγορίας Sa’ar 6 γερμανικής κατασκευής που παραδόθηκαν πρόσφατα στο Ισραηλινό Ναυτικό την περασμένη εβδομάδα.

Μαζί με το Iron Dome, το οποίο έχει σχεδιαστεί για αναχαιτίσεις μικρής εμβέλειας, το Ισραήλ διαθέτει επίσης τις σειρές αναχαιτιστών David’s Sling και Arrow, οι τελευταίες από τις οποίες έχουν σχεδιαστεί για καταρρίψεις μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.

Τον περασμένο μήνα, ένας ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι το Ισραήλ μπορεί να είναι ανοιχτό σε συνεργασία με χώρες του Κόλπου για κοινή πυραυλική άμυνα εναντίον του Ιράν. Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε εάν η κοινή άμυνα θα μπορούσε να περιλαμβάνει το Ισραήλ να μοιράζεται τα πυραυλικά αμυντικά του συστήματα με τα σεϊχάτα του Κόλπου.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα