ΑΘΗΝΑ
01:27
|
20.04.2024
Η Τζακάρτα επικαλείται υπόνοιες για παράνομη μεταφορά αργού πετρελαίου στα χωρικά της ύδατα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ζητεί εξηγήσεις και λεπτομέρειες από την κυβέρνηση της Ινδονησίας γύρω από τη σύλληψη δύο πετρελαιοφόρων, το ένα με ιρανική σημαία και το άλλο με σημαία Παναμά, στα χωρικά της ύδατα χθες Κυριακή. Σύμφωνα με την Τζακάρτα υπάρχουν υπόνοιες ότι τα τάνεκρ μετέφεραν παρανόμως αργό πετρέλαιο στα χωρικά ύδατα της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.

Τα πετρελαιοφόρα, το MT Horse με σημαία Ιράν και το MT Freya με σημαία Παναμά, εντοπίστηκαν χθες Κυριακή στα ανοικτά της επαρχίας Καλιμαντάν και συνελήφθησαν αφού αρνήθηκαν να απαντήσουν στις επαφές που προσπάθησαν να γίνουν μαζί τους μέσω ασυρμάτου, ανακοίνωσε το λιμενικό της Ινδονησίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Σαΐντ Χαντιμπζαντέ, υποστήριξε ότι η “σύλληψη οφείλεται σε τεχνικό ζήτημα, από αυτά που προκύπτουν συχνά στον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών”. “Ο Οργανισμός Λιμένων και η πλοιοκτήτρια εταιρεία προσπαθούν να καταλάβουν την αιτία του όλου θέματος και να το επιλύσουν”, τόνισε ο Ιρανός αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

“Τα πετρελαιοφόρα, που εντοπίστηκαν πρώτη φορά στις 5:30 τοπική ώρα (23:30 ώρα Ελλάδας στις 23 Ιανουαρίου), απέκρυψαν την ταυτότητά τους καθώς δεν έφεραν τις σημαίες τους, έκλεισαν τα συστήματα ταυτοποίησής τους και δεν απάντησαν σε κλήσεις μέσω ασυρμάτου”, δήλωσε ο Βίσνου Πραμαντίτα εκπρόσωπος του λιμενικού της Ινδονησίας. “Συλλάβαμε τα δύο ξένα πετρελαιοφόρα χθες και συνεχίζουμε την έρευνά μας”, πρόσθεσε ο ίδιος. “Αυτή τη στιγμή ανακρίνονται τα πληρώματα”, πρόσθεσε και διευκρίνισε πως τα πλοία θα οδηγηθούν στο νησί Μπάταμ, της επαρχίας Ριάου Άιλαντ για περαιτέρω έρευνες.

Ο Βίσνου δήλωσε μιλώντας στο Reuters ότι οι ινδονησιακές αρχές εντόπισαν τα δύο πετρελαιοφόρα την ώρα που μετέφεραν αργό από το MT Horse στο MT Freya, γύρω από το οποίο είχε σχηματιστεί και μια πετρελαιοκηλίδα. Τα δύο σούπερ τάνκερ, το κάθε ένα από τα οποία μπορεί να μεταφέρει 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, είχαν εντοπιστεί νωρίτερα αυτό τον μήνα στα ανοικτά της Σιγκαπούρης.

Το Ιράν έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα, κυρίως από τις ΗΠΑ, ότι πουλά κρυφά πετρέλαιο για να αποφύγει τις κυρώσεις.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα