ΑΘΗΝΑ
19:02
|
26.04.2024
Η άμυνα μας είναι... "δίδυμος" πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής" είπε ο Μητσοτάκης στη Γαλλίδα υπουργό Φλοράνς Παρλί
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο αυτών των διερευνητικών” τόνισε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντώντας στο μέγαρο Μαξίμου την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Πρόσθεσε ότι “η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα” καθώς ήταν “πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή”.

Αναφερόμενος στην προμήθεια των γαλλικών  αεροσκαφών Rafale  ανέφερε ότι η αγορά “αντανακλά το δόγμα της εθνικής μας στρατηγικής σύμφωνα με τo οποίo η άμυνα μας είναι… “δίδυμος” πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής”.


“Αποτελεί ένδειξη της ανάγκης άμεσης και πιο στενής στρατιωτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Μεσόγειο. Στη “mare nostrum” , όπως την αποκαλεί εύστοχα ο Πρόεδρος Μακρόν, εφόσον εκεί συναντώνται τα ζωτικά συμφέροντα όλων των χωρών της Ε.Ε” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.


Υπενθύμισε ότι είναι η τρίτη φορά που η ελληνική Πολεμική Αεροπορία εμπιστεύεται την γαλλική βιομηχανία καθώς προηγήθηκε και το Mirage F1 εδώ και περίπου μισό αιώνα, το Mirage 2000 εδώ και περίπου 30 χρόνια και η εκδοχή 2000-5, εδώ και 15 χρόνια.

Εξήγησε ότι ρόλο στην επιλογή της αγοράς των γαλλικών αεροσκαφών έπαιξε η άμεση διαθεσιμότητα των αεροσκαφών, εκτιμώντας πως έτσι ανοίγει “νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας” Ελλάδας και Γαλλίας.

Η Παρλύ διαπιστώνει “πρόοδο” στη στρατηγική σχέση          

Η Γαλλίδα υπουργός ‘Αμυνας Φλοράνς Παρλί διαπίστωσε πρόοδο στις διμερείς σχέσεις Γαλλίας και Ελλάδας τονίζοντας πως η στρατηγική εταιρική σχέση “για την οποία είχατε μιλήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο- στις 29 Ιανουαρίου 2020- με τον πρόεδρο Μακρόν, εγγράφεται σε ένα πλαίσιο στο οποίο επιθυμούμε να προαγάγουμε όλο και περισσότερο την Ευρώπη μας και να συμβάλουμε από κοινού, μεταξύ μας ως Ευρωπαίοι, στην προστασία των συμπολιτών μας και της ασφάλειάς μας”. 

Η Παρλί πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα συνεργασίας θα είναι ιδιαίτερο πυκνό τις επόμενες εβδομάδες, λόγω κοινών ασκήσεων και εξαιτίας ενός σχεδίου για νέα κοινή άσκηση τον Απρίλιο. 

Επισήμανε επίσης πως στη Μεσόγειο το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα περιπολεί στη Μεσόγειο, συνοδεία και μίας ελληνικής φρεγάτας. “Εργαζόμαστε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και για τη διμερή μας σχέση και για την Ευρώπη” κατέληξε η Γαλλίδα υπουργός ‘Αμυνας.                         
Ποιοι συμμετείχαν στη συνάντηση Μητσοτάκης-Παρλύ

Στη συνάντηση -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- συζητήθηκε η περαιτέρω διεύρυνση των “εξαιρετικών διμερών σχέσεων”, η συνεργασία στον αμυντικό τομέα και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Image
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον Ιούνιο η δίκη Κασιδιάρη-Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Τραυματίας σε τροχαίο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα