ΑΘΗΝΑ
14:22
|
20.04.2024
Τρεις ώρες η συνάντηση στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στην Κωνσταντινούπολη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, ο οποίος διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη και σύμφωνα με πληροφορίες διήρκησε τρεις ώρες. Η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη αναμένεται να αναχωρήσει άμεσα από την Κωνσταντινούπολη για να επιστρέψει στην Αθήνα.

Πληροφορίες που επικαλείται ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη αναφέρουν ότι σε λίγη ώρα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας θα εκδώσει μια ανακοίνωση για το αποτέλεσμα των διερευνητικών και στη συνέχεια θα υπάρξουν κι άλλες επαφές μεταξύ των δυο πλευρών. Το “παρών” στη συνάντηση έδωσε και ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Ιμπραήμ Καλίν, σύμφωνα με πηγές του ΣΚΑΪ.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας, μια ώρα αργότερα από το προγραμματισμένο, στο γραφείο της προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπακσέ και ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η συνάντηση θα διεξαγόταν σε ξενοδοχείο. Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ο Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργός Εξωτερικών μαζί με τον Τσαγατάι Ερτσιγές, διευθυντή αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κατά την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στο θέμα των διερευνητικών ξεκαθαρίζοντας πως δεν  “ είναι διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα”.

“Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα απ’ το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί: αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου”, σημείωσε ο κ. Ταραντίλης και πρόσθεσε: “Είναι ξεκάθαρο όπως άλλωστε έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας. Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική”.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα