ΑΘΗΝΑ
16:28
|
26.06.2024
Δεύτερη αποστολή στις ΗΠΑ σε λιγότερο από 10 μέρες αναλαμβάνει ο επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κόεν με επίκεντρο το Ιράν και το Δικαστήριο της Χάγης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Ουάσιγκτον για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από 10 μέρες μεταβαίνει ξανά, από τις αρχές της επόμενης βδομάδας, ο επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών (Mossad) Γιόσι Κόεν σε μία προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην κυβέρνηση του Αμερικανού νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν τουλάχιστον για δύο βασικά θέματα:

α) Τις απαιτήσεις του Ισραήλ στην περίπτωση που αρχίσουν εκ νέου οι ΗΠΑ διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

β)Την παροχή μίας αμερικανικής “ασπίδας” σε περίπτωση που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) υλοποιήσει παλιότερη απόφασή του για τη διενέργεια έρευνας εγκλημάτων πολέμου σε βάρος του Ισραήλ για την επίθεση που εξαπέλυσε το καλοκαίρι του 2014 σε βάρος των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γιόσι Κόεν που είχε συναντήσεις με “κεντρικά” πρόσωπα της νέας κυβέρνησης όπως ο προτεινόμενος υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ανώτερα στελέχη της CIA, (μεταξύ των οποίων η επικεφαλής Τζίνα Χάσπελ) έως και μία μέρα πριν την ορκωμοσία του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες μία νέα σειρά συναντήσεων κυρίως με σημαντικούς Αμερικανούς αξιωματούχους θέτοντας στην ατζέντα δύο βασικά θέματα: το ΔΠΔ και το Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας Times of Israel, οι νέες συναντήσεις κλείστηκαν μετά από επικοινωνία που είχε πριν λίγες μέρες ο Ισραηλινός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μέιρ Μπεν Σαμπάτ με τον Αμερικανό νέο ομόλογό του, Τζέικ Σάλιβαν.

Σε σχέση με το ΔΠΔ, το Ισραήλ θεωρεί πως θα μπορούσαν οι έρευνες να πλήξουν Ισραηλινούς στρατιωτικούς και διπλωματικούς αξιωματούχους αλλά εκτιμά πως η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ να έχει παρόμοια στάση απέναντι στο ΔΠΔ με αυτή της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και να τηρεί “αποστάσεις ασφαλείας”.

Σε σχέση με το Ιράν, πληροφορίες του ισραηλινού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ΚΑΝ και του ισραηλινού Channel 12 ανέφεραν πως ο Κόεν θα μεταφέρει στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ μία λίστα απαιτήσεων όπως: Τον τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου, την ανάσχεση παραγωγής προηγμένων συσκευών φυγοκέντρισης, “εγγυήσεις’ για ανάσχεση επιθέσεων σε “ισραηλινούς στόχους” στο εξωτερικό, πλήρης πρόσβαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ σε όλες τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, “αποχώρηση του ιρανικού στρατού” από Ιράκ, Συρία, Υεμένη και παύση υποστήριξης σε ένοπλες οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Βέβαια η λίστα “απαιτήσεων” του Ισραήλ έναντι ΗΠΑ και Ιράν δεν είναι καινούρια.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως προτού συνομιλήσει με το Ιράν θα προηγηθούν οι διαβουλεύσεις με τους συμμάχους της.

Ωστόσο, είναι σίγουρο πως εάν το Ισραήλ θέσει μία τέτοια σειρά απαιτήσεων σε πιθανό, επικείμενο τραπέζι διαπραγμάτευσης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με την Τεχεράνη, τότε θα πρέπει να κάνει ανάλογα σημαντικές παραχωρήσεις. Ποιες μπορεί να είναι αυτές, είναι προς το παρόν άγνωστες. Δίχως αυτές ωστόσο καμία συμφωνία δεν μπορεί να επέλθει…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Ερντογάν: «Η Δύση στηρίζει τα σχέδια του ψυχασθενή Νετανίαχου»

Μήνυμα Μητσοτάκη προς ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας: Λιγότερα λάθη, περισσότερη προσπάθεια

Ρωσία: Δεν αναγνωρίζει τα εντάλματα σύλληψης κατά Σοϊγκού και Γερασίμοφ

Το πενθήμερο, πέθανε! Ζήτω η ανάπτυξη!

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα