ΑΘΗΝΑ
09:42
|
18.04.2024
Την κατάργηση της απλής αναλογικής και τις προωθούμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο ανέπτυξε ο υπουργός Εσωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την κατάργηση της απλής αναλογικής και τις προωθούμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, προκειμένου να εξαλειφθούν τα ζητήματα κυβερνησιμότητας και να διασφαλίζεται στον νικητή η ικανότητα διοικήσης, ανέπτυξε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στους δημάρχους της Αττικής, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, πέρα από την κατάργηση της απλής αναλογικής, προβλέπεται η κατάργηση του ποσοστού άνω του 50% που απαιτείται για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο, η εκλογή από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%, η θέσπιση πλαφόν 3% για την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια και την κατάργηση της τέταρτης κάλπης για τους διαμερισματικούς και κοινοτικούς συμβούλους. Σημείωσε ότι ο νικητής συνδυασμός θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών, ενώ σε περίπτωση που αυτός συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 60%, θα εφαρμόζεται η απλή αναλογική.

Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι το σύνολο των αλλαγών στον εκλογικό νόμο που «συνιστούν και υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας», θα το παρουσιάσει στη συνεδρίαση του προσεχούς υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διάλογος με τα θεσμικά όργανα την Αυτοδιοίκησης, την ΕΝΠΕ και τη ΚΕΔΕ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνάντηση Τσίπρα με τον Οζγκιούρ Οζέλ του CHP

Θα συνδράμει η Ελλάδα την επίθεση κατά του Ιράν;

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Επιταχύνεται η ανέγερση χιλιάδων κατοικιών εποίκων στην Α.Ιερουσαλήμ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα