Με πέντε συλλήψεις “τίμησε” η αστυνομία στο Σίδνεϊ τις κατά το μεγαλύτερο τους μέρος ειρηνικές και μαζικές συναθροίσεις για την εθνική επέτειο της “Ημέρας της Αυστραλίας”. Κόσμος σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα βγήκε στους δρόμους παρά τις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία λόγω κορονοϊού για να τιμήσει τους αυτόχθονες της χώρας και όχι την άφιξη του Πρώτου Βρετανικού Στόλου το 1788 στην Αυστραλία. Η εν λόγω εθνική εορτή σηματοδοτεί τη δημιουργία της “ποινικής αποικίας” της Αυστραλίας. Ωστόσο, για τους αυτόχθονες Αυστραλούς, που εντοπίζουν την καταγωγή τους στην ήπειρο πριν από 50.000 χρόνια, η Εθνική Ημέρα της Αυστραλίας είναι γνωστή ως η Ημέρα της Εισβολής, συμβολίζοντας την καταστροφή της κουλτούρας τους από τους Ευρωπαίους αποίκους.
Στις διαδηλώσεις χθες ακούστηκαν συνθήματα κατά του ρατσισμού, υπέρ του κινήματος “Οι Ζωές των Μαύρων Μετράνε” αλλά και το ότι “η Αυστραλία ήταν και θα είναι για πάντα η γη των αυτοχθόνων”.
“Θα γίνουμε λιγότερο θορυβώδεις όταν καταργήσουν την Ημέρα της Αυστραλίας με την Ημέρα της Εισβολής”, δήλωσε μια διαδηλώτρια στο Σίδνεϊ όπως αναφέρει το BBC. “Αυτήν τη στιγμή το κράτος τιμά ως εθνική εορτή μια γενοκτονία. Δεν θα σιγήσουμε, δεν θα σταματήσουμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε”, τόνισε ένας άλλος διαδηλωτής.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ διαδήλωσαν 2.000 με 3.000 άτομα. Οι πέντε συλλήψεις έγιναν λόγω παραβίασης των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας. Στην Αδελαΐδα περίπου 4.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία και στο Μπρισμπέιν οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 5.000.
Αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας αρνήθηκαν να κάνουν μία εξαίρεση στην εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για τις συγκεντρώσεις άνω των 500 ατόμων. H αστυνομία είχε προειδοποιήσει όσους διαμαρτυρηθούν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και ποινές φυλάκισης, για παράβαση των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας, που έχουν σχεδιαστεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.
Η αστυνομία ανέφερε ότι οι περισσότεροι διαδηλωτές “συμπεριφέρονταν σωστά”.
Πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό των εφημερίων “The Age” και “The Sydney Morning Herald” έδειξε ότι το 28% των Αυστραλών είναι υπέρ της αλλαγής της ημερομηνίας για την αργία της Ημέρας της Αυστραλίας, ενώ περίπου ποσοστό 50% είναι αντίθετο.
Πηγή: BBC