Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, τις εγκληματικές και προσχεδιασμένες κινήσεις της αμερικανοκίνητης κυβέρνησης Ποροσενκο, όπως και την συνεχιζόμενη βία κατά των πιστών, περιέγραψε σε συνέντευξη του σε Σέρβο δημοσιογράφο, ο Μητροπολίτης Βίνιτσα και Μπαρ Βαρσανούφιος.
Ο μητροπολίτης Βίνιτσα αναφέρθηκε εκτενώς σε όσα συνέβησαν στη δική του επαρχία – και μπορεί ασφαλώς να θεωρήσει κανείς ότι συνέβησαν και σε άλλες επαρχίες, όπου δεν ήταν στραμμένα τα φώτα της επικαιρότητας, όπως στο Κιέβο. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε, ειδικά η επαρχία του υπήρξε «δοκιμαστικός σωλήνας» των πολιτικών της τότε κυβέρνησης Ποροσένκο, κατά την περίοδο 2018-2019. Οι κληρικοί δέχθηκαν μια άνευ προηγουμένου πίεση εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού, ώστε να μεταγραφούν όλες τις ενορίες της κανονικής Εκκλησίας στην, τότε νεοπαγή, σχισματική «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».
«Η κυβέρνηση προσχεδιασμένα, με πρόγραμμα, άσκησε πιέσεις σε αρχιερείς και ιερείς, ώστε να μεταπηδήσουν στη νέα δομή [τη σχισματική]. Υιοθέτησαν το σχήμα μιας κερδοσκοπικής επιχειρήσεως, το οποίο σκόπευαν να εφαρμόσουν στο εκκλησιαστικό πεδίο. Ωστόσο δεν έλαβαν υπόψη τους πιστούς» ανέφερε ο μητροπολίτης Βαρσανούφιος. Μεταξύ των επιδιώξεων ήταν να παραδοθεί η εκκλησιαστική περιουσία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Στη Βίνιτσα ο τέως Μητροπολίτης Συμεών προετοιμαζόταν γι᾽ αυτό […] εξανάγκαζε τους ιερείς να τροποποιήσουν τα καταστατικά των ενοριών, ώστε σε περίπτωση διαλύσεώς τους όλη η περιουσία τους να περιέρχεται στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως». Στο πλαίσιο αυτό, όπως κατήγγειλε, υπήρξαν πιέσεις και για εξαγορά των ιερέων.
«Σχεδιαζόταν ότι κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου το 30%, εν συνέχεια το 50% και γύρω στο Πάσχα έως και το 70% των ναών θα έχουν αποσπαστεί και αντίστοιχος αριθμός ιερέων επίσης θα έχει μεταπηδήσει. Κατάλαβαν ότι το σχέδιό τους δεν πέτυχε, παρά τους αντισυνταγματικούς τους νόμους. Ένας από εκείνους τους νόμους απαιτούσε την επανακαταχώρηση όλων των κοινοτήτων μας και έως και σήμερα η υπόθεση εκδικάζεται, έφθασε μάλιστα μέχρι το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ο δεύτερος νόμος ευνοεί τις αρπαγές ναών, προβλέπει ότι η επανακαταχώρηση διενεργείται με ψηφοφορία των κατοίκων του χωριού, δηλαδή στην ψηφοφορία για την τύχη της ενορίας θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και άνθρωποι εκτός εκκλησίας, οι οποίοι συχνά μεταφέρονταν από άλλες τοποθεσίες. Και κατ᾽ αυτόν τον παράνομο τρόπο αρπάζονταν οι ναοί. Έτσι αρπάχθηκαν στην Ουκρανία περισσότεροι από διακόσιοι ναοί», ανέφερε ο Βίνιτσα Βαρσανούφιος. Σε εκείνον, μάλιστα, επεφύλασσαν ιδιαίτερη μεταχείριση: στον θρόνο της Βίνιτσα: «Με κάλεσαν στο τηλέφωνο και μου είπαν ‘’για εσάς η είσοδος στη Βίνιτσα απαγορεύεται”. Μετέπειτα μου ανέφεραν ότι ο περιφερειάρχης συγκάλεσε σύσκεψη των επικεφαλής όλων των υπηρεσιών ασφαλείας και έλαβε διαταγή από το Κίεβο ότι είναι απαραίτητο να αποκλείσει την άφιξη επισκόπου Βαρσανουφίου. Σε τέτοιο, κρατικό επίπεδο μου απαγορεύθηκε η είσοδος στη Βίνιτσα. Ήταν ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων: επί ποίας βάσεως μου απαγορεύουν να μεταβώ στο ποίμνιό μου; Οι άνθρωποι με ανέμεναν, ήταν πολύ δύσκολο. Έτσι, με διοικητική πίεση, ήθελαν να μας φοβίσουν και, ακόμη περισσότερο, να μας εξαφανίσουν»