ΑΘΗΝΑ
23:43
|
19.04.2024
Ο Τζο Μπάιντεν δεν πιστεύει ότι ο προκάτοχός του στον Λευκό Οίκο θα κριθεί ένοχος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Νάνσι Πελόζι και οκτώ ακόμα μέλη του σώματος, παρέδωσαν και επισήμως στη Γερουσία το κατηγορητήριο (article of impeachment) σε βάρος του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ. Η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα αρχίσει την 9η Φεβρουαρίου με μοναδική κατηγορία την “υποκίνηση στάσης” μετά την εισβολή οπαδών του στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον και επισήμως ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που αποπέμπεται για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Μετά την παράδοση του κατηγορητηρίου ο Τζέιμι Ράσκιν, βουλευτής των Δημοκρατικών και μεταξύ των εννέα που έχουν επιλεγεί από την Πελόζι για τη διαδικασία αποπομπής, θα αναγνώσει το σχετικό στην αίθουσα της Γερουσίας. Κανονικά η διαδικασία θα ξεκινούσε άμεσα, αλλά οι επικεφαλής των πλειοψηφιών στη Γερουσία  αποφάσισαν σε μία καθυστέρηση δύο εβδομάδων, προκειμένου να έχει ο Ντόναλντ Τραμπ χρόνο για την προετοιμασία της υπεράσπισής του αλλά και ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να οργανώσει το υπουργικό του συμβούλιο και να θέσει την ατζέντα του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πρόσωπο που θα αναλάβει να προεδρεύσει στη δίκη. Σε περίπτωση που ο Τζον Ρόμπερτς, νυν πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αρνηθεί να προεδρεύσει, τη θέση αυτή, πιθανότατα θα πρέπει να αναλάβει η πρόεδρος της Γερουσίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κάμαλα Χάρις. Εάν αρνηθεί και η Χάρις, τότε τον ρόλο αναμένεται να αναλάβει ο Πάτρικ Λίχι, Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Βερμόντ και εκτελών χρέη προέδρου της Γερουσίας, λόγω παλαιότητας.

Θα κριθεί ένοχος ο Τραμπ;

Ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι δεν πιστεύει ως ο προκάτοχός του θα κριθεί ένοχος στη δίκη του στην αμερικανική Γερουσία για “υποκίνηση στάσης”.

Ο κ. Μπάιντεν είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως δεν αναμένει 17 μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να ταχθούν υπέρ της καταδίκης του Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στον απαραίτητο αριθμό ψήφων για να υπάρξει τέτοια ετυμηγορία – με την προϋπόθεση ότι και οι 50 γερουσιαστές και γερουσιάστριες των Δημοκρατικών θα ψηφίσουν επίσης υπέρ της καταδίκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα