ΑΘΗΝΑ
21:20
|
16.04.2024
Ενώ εκτίιμησε πως τελείωσε η εποχή των παρατεταμένων προσπαθειών για οικοδόμηση μιας μονοπολικής παγκόσμιας τάξης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την υιοθέτηση μίας “πιο θετικής ατζέντας” για την ανάπτυξη διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια παρέμβασής του με ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός που γίνεται φέτος μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε πως ο διάλογος μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης απαιτεί εντιμότητα και απαλλαγή από τις φοβίες και τα προβλήματα του παρελθόντος.

«Η σημερινή κατάσταση δεν είναι προφανώς φυσιολογική, πρέπει να επιστρέψουμε σε μια θετική ημερήσια διάταξη, αυτό είναι προς το συμφέρον και της Ρωσίας και είμαι βέβαιος και των ευρωπαϊκών χωρών» τόνισε.

Επιχειρώντας να εξηγήσει μέρος της μείωση των εμπορικών συναλλαγών Ρωσίας-ΕΕ ο πρόεδρος Πούτιν επικαλέστηκε τις επιπτώσεις της πανδημίας τονίζοντας ότι «έπαιξε επίσης τον δικό της αρνητικό ρόλο, μολονότι η ΕΕ είναι ένας από τους βασικούς μας εμπορικούς και οικονομικούς εταίρους».

Η έκκληση αυτή του Πούτιν γίνεται τη στιγμή που οι σχέσεις η Ρωσία δέχεται πιέσεις από την Ευρώπη, σε σχέση με το πως αντιμετωπίζει τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Τελείωσε η μονοπολική παγκόσμια τάξη!

Αίσθηση επίσης προκάλεσαν οι αναφορές του Ρώσου προέδρου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με το διεθνή συσχετισμό δυνάμεων. Εκτίμησε πως τελείωσε η εποχή των παρατεταμένων προσπαθειών για οικοδόμηση μιας μονοπολικής παγκόσμιας τάξης, τονίζοντας:

«Είναι σαφές ότι η εποχή που σχετίζεται με τις προσπάθειες οικοδόμησης της συγκεντρωτικής, μονοπολικής παγκόσμιας τάξης έχει τελειώσει… η πραγματικότητα είναι ότι στον κόσμο υπάρχουν πραγματικά διαφορετικές πλευρές στην ανάπτυξη, με διακριτά πολιτικά συστήματα, πολιτικά μοντέλα, κοινωνικούς θεσμούς, και σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθούν πολλοί μηχανισμοί για το συντονισμό των συμφερόντων. Η ποικιλομορφία είναι φυσική».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για την υπόθεση Ναβάλνι

Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρθηκε στην υπόθεση Ναβάλνι εκτιμώντας πως ενδέχεται να υπονομεύσει το ενδεχόμενο της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και ΕΕ.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι το 2020 θα μείνει ως η χρονιά που σημειώθηκε μια σοβαρή οπισθοδρόμηση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, ενώ η ΕΕ συνέχισε την πολιτική των κυρώσεων «επιβάλλοντας σε Ρώσους και επιχειρήσεις παράνομους περιορισμούς».

«Επενέβαιναν στις εσωτερικές υποθέσεις της συμμάχου μας Λευκορωσίας. Απόγειο μη φιλικών ενεργειών υπήρξαν οι ενέργειες σε σχέση με την λεγόμενη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, γεγονός που έθεσε σε αμφισβήτηση την ίδια την δυνατότητα συνέχισης της περαιτέρω συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα αναφέρεται ότι η Ρωσία, οικοδομώντας τις σχέσεις της με την ΕΕ, δεν προτίθεται «να κρατήσει αρνητική στάση απέναντι σε όσους εθίγησαν (από την υπόθεση Ναβάλνι) και να διακόψει τους διαύλους διαλόγου που έχουν απομείνει». «Συνειδητοποιούμε πλήρως ότι απαιτείται αντικειμενικά μια υπομονετική δουλειά που έχει στόχο την οικοδόμηση συνεργασίας σε ισότιμη και αμοιβαία βάση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όποτε, εννοείται, εκείνη θεωρήσει ότι είναι έτοιμη για αυτό» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα