ΑΘΗΝΑ
15:38
|
08.05.2024
Το ISIS έστελνε χρήματα σε μεσάζοντες στην Τουρκία, οι οποίοι τα περνούσαν λαθραία στη Συρία ή τα έστελναν σε hawalas που λειτουργούν σε καταυλισμούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) εξακολουθεί να βασίζεται σε «κόμβους υλικοτεχνικής υποστήριξης» στο εσωτρικό της Τουρκίας για τα οικονομικά του, αναφέρει έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο.

Η έκθεση επισημαίνει πως το ISIS «συχνά συγκέντρωνε και έστελνε χρήματα σε μεσάζοντες στην Τουρκία, οι οποίοι διακινούσαν λαθραία τα μετρητά στη Συρία ή τα έστελναν σε hawalas* που λειτουργούν σε προσφυγικούς καταυλισμούς», δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Η δέσμευση της Άγκυρας για την καταπολέμηση του ISIS υπήρξε βασικό θέμα συζήτησης το τελευταίο διάστημα. Ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Τουρκία έχει κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα για την καταπολέμηση της απειλής του ISIS, πολλοί παρατηρητές διαφωνούν.

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν επιδρομή στη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας, Ιντλίμπ για να σκοτώσουν το αρχηγό του ISIS Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι τον Οκτώβριο του 2019, ο νεοδιορισμένος συντονιστής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μπρετ Μακ Γκούρκ, έγραψε στην Washington Post, επισημαίνοντας ότι το κρησφύγετο του αλ-Μπαγκντάντι ήταν κοντά σε μια μεγάλη τουρκική στρατιωτική εγκατάσταση, και ότι η Άγκυρα έπρεπε «να δώσει κάποια εξήγηση επ’ αυτού”. Ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ευχαρίστησε τους Κούρδους της Συρίας για την υποστήριξη που έδωσαν στην επιχείρηση.

Ωστόσο, ενώ οι Κουρδικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν επαινεθεί για τον σκληρό αγώνα τους ενάντια στο ISIS για χρόνια, οι τουρκικές δυνάμεις αγωνίζονται ενάντια στο SDF από το 2016 στη βόρεια Συρία.

Το ISIS «έχει πιθανώς έως και 100 εκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα σε μετρητά διασκορπισμένα σε ολόκληρη την περιοχή», έγραψε ο Διευθυντής Ελέγχου Γκρέγκορι Σάλιβαν στην έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκε στις 4 Ιανουαρίου.

O πρέσβης Μακ Γκούρκ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης τον Ιανουάριο του 2019, δήλωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην Άγκυρα, επειδή «το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που τροφοδοτούσε τον μηχανισμό του ISIS, προερχόταν από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία … Ήταν πολύ απογοητευτικό, επειδή η Τουρκία δεν αναλάμβανε δράση στα σύνορα».

Η έκθεση του υπουργείου ανέφερε επίσης ότι οι υποστηρικτές του ISIS χρησιμοποιούσαν όλο και περισσότερο κρυπτονομίσματα, ενώ εξακολουθούν να βασίζονται σε «παραδοσιακές μεθόδους μεταφοράς χρημάτων στο Ιράκ και τη Συρία. Τα μέλη του ISIS από το Ιράκ μετέφεραν χρήματα σε μέλη του ISIS στη βορειοανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένων των προσφυγικών καταυλισμών, όπως το al-Hawl».

Η έκθεση υποβλήθηκε ως απάντηση σε ερωτήσεις που υπέβαλε ο Γενικός Επιθεωρητής του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Ανέφερε ότι το ISIS συνέχισε να συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω εκβιασμού δικτύων λαθρεμπορίου πετρελαίου στην ανατολική Συρία, απαγωγές για λύτρα, στόχευση επιχειρήσεων και πληθυσμών, λεηλασίες και ενδεχομένως από εταιρείες-βιτρίνες. Το ISIS συνέχισε επίσης να χρησιμοποιεί δίκτυα ταχυμεταφορών για να διακινεί χρήματα μεταξύ Ιράκ και Συρίας, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Την έκθεση συνέταξε τον Ιανουάριο, ο Thomas Joscelyn, του Ιδρύματος για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών. Μίλησε επίσης για το πως η κυβέρνηση Τραμπ πλάσαρε την συμφωνία της 29ης Φεβρουαρίου με τους Ταλιμπάν ως νίκη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Παρά τις υποτιθέμενες διαβεβαιώσεις ότι οι Ταλιμπάν θα διέκοπταν τις σχέσεις τους με την Αλ Κάιντα, ωστόσο, οι αναλυτές του Υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν ότι οι δύο πλευρές παρέμειναν στενοί σύμμαχοι.

*hawala: Το δίκτυο Hawala ή και hundi χρησιμοποιείται ευρέως στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας, της Βορείου Αφρικής και στο Κέρας της Αφρικής. Η ιδιοφυής απλότητά του το κάνει πρακτικά αόρατο από κάθε σύγχρονο μέσο εντοπισμού. Βασίζεται ουσιαστικά σε ένα εκτενέστατο δίκτυο ανεξάρτητων brokers ή hawaladars ή «χρηματιστών» και στην τιμή και αξιοπιστία τους. Κάθε broker λειτουργεί ανεξάρτητα και η μεταφορά χρημάτων μεταξύ αυτού και των ομολόγων του γίνεται περιστασιακά και βέβαια μυστικά.

Η ελκυστικότητα του δικτύου έγκειται στο ότι έχει πολύ χαμηλότερες προμήθειες, συγκριτικά με τις τράπεζες και τις άλλες μεθόδους money transfer, χρησιμοποιεί δικές του σταθερές σχετικά συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι μεταφορές είναι αφορολόγητες, μυστικές και η διεκπεραίωση των συναλλαγών από ταχύτατη εως στιγμιαία!

Το παγκόσμιο αυτό δίκτυο ενοχοποιείται και για διακίνηση χρημάτων για λογαριασμό τρομοκρατών αλλά και παράνομων δραστηριοτήτων. Τα διαφυγόντα έσοδα για τους δημόσιους προϋπολογισμούς και τις τράπεζες εκτιμάται ότι είναι σημαντικότατα.

Πηγή: Ahvalnews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έφεση κατά της αποφυλάκισης Μιχαλολιάκου από την Εισαγγελία Εφετών Λαμίας

Κατέθεσε αίτημα αποφυλάκισης και ο Ηλίας Κασιδιάρης

Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα εν αναμονή της εισβολής- Δεκάδες οι νεκροί

ΠΑΣΟΚ: Η Κεραμέως να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την σκηνοθετημένη διάρρηξη στο υπουργείο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα