ΑΘΗΝΑ
09:35
|
20.04.2024
Ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με ανώτατους θεσμικούς ιθύνοντες και τις πολιτικές δυνάμεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα πρόκειται να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τους ανώτατους θεσμικούς ιθύνοντες και τις πολιτικές δυνάμεις σήμερα το απόγευμα και να τις ολοκληρώσει την Παρασκευή το βράδυ.

Η πρώτη του συνάντηση, στο μέγαρο Κυρηνάλιο, θα πραγματοποιηθεί με τους προέδρους της βουλής και της Γερουσίας και η τελευταία, την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα , με τους εκπροσώπους του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Το κύριο ζητούμενο στη φάση αυτή είναι να εξακριβωθεί αν ο Τζουζέπε Κόντε έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μια ευρύτερη υποστήριξη στην Γερουσία (η οποία να αγγίζει, τουλάχιστο την απόλυτη πλειοψηφία των 161 ψήφων) ώστε να μπορέσει να λάβει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Ιταλός πρόεδρος συνεχίζει να απαιτεί, όπως αφήνει να διαρρεύσει, μια σαφή και σταθερή κοινοβουλευτική στήριξη.

Την ώρα αυτή, στη Γερουσία της Ρώμης επισημοποιείται η δημιουργία νέας ομάδας, την οποία απαρτίζουν δέκα «κεντρώοι και ευρωπαϊστές γερουσιαστές» με στόχο την παροχή πλήρους στήριξης στον Κόντε και, κατά συνέπεια, σε μια νέα του κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σύντομα ο αριθμός των μελών της πρόκειται να αυξηθεί, με την προσχώρηση άλλων δυο πρώην μελών της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι. Για να υπάρξει, όμως, οι απαιτούμενη σταθερότητα και ασφάλεια κατά τις διάφορες ψηφοφορίες, ο Κόντε θα πρέπει να καταφέρει «να στρατολογήσει» σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τουλάχιστον άλλα πέντε με έξι μέλη της Γερουσίας.

Τελευταία εναλλακτική για να συνεχίσει να κυβερνά την χώρα, τέλος, ο Κόντε μπορεί να ενισχύσει τις επαφές και τον διάλογο με το κόμμα «Ζωντανή Ιταλία», του Ματέο Ρέντσι. Πρόκειται για την πολιτική δύναμη που, με την αποχώρησή της από την κυβέρνηση, προκάλεσε την πολιτική αυτή κρίση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα