ΑΘΗΝΑ
16:23
|
26.06.2024
Ανέφερε ως βασικές προκλήσεις την πανδημία, την κλιματική αλλαγή, την παγκόσμια οικονομία, τις απειλές για την κατάσταση της Δημοκρατίας και τους κινδύνους για την παγκόσμια…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αμερική μπορεί να ηγηθεί βάζοντας σε προτεραιότητα τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, τη “διάβρωση των δημοκρατιών” και άλλα σύνθετα ζητήματα διαβεβαίωσε σήμερα το απόγευμα ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν , ξεκινώντας και επίσημα τα καθήκοντά του.

Στη διάρκεια σύντομης αλλά περιεκτικής ομιλίας που έκανε στο ισόγειο του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, παρουσία λίγων δεκάδων διπλωματών και υπαλλήλων, ο Μπλίνκεν κατανόησε το ενδιαφέρον και τη στάση των άλλων χωρών (σύμμαχων, ανταγωνιστικών και πολέμιων) για το «αν μπορούμε να θεραπεύσουμε το έθνος μας…αν θα ηγηθούμε με τη δύναμη του παραδείγματος μας… και αν θα δώσουμε προτεραιότητα στη διπλωματία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας».

Image

Ως βασικές προκλήσεις ανέφερε την πανδημία Covid-19, την κλιματική αλλαγή, την παγκόσμια οικονομία, τις απειλές για την κατάσταση της Δημοκρατίας σε διάφορες χώρες, τους αγώνες για φυλετική δικαιοσύνη και τους κινδύνους για την ασφάλεια και την παγκόσμια σταθερότητα που θέτουν ανταγωνιστικές δυνάμεις.

Απέφυγε εντούτοις να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου σε ποια μέρη του κόσμου θα δώσει ύψιστη προτεραιότητα, προσπαθώντας να δημιουργήσει μία αίσθηση και μία διάθεση για “συνεργασία” και συνεννόηση, όπου αυτό είναι εφικτό.

Antony J. Blinken has promised a harder line against Russia, and he will review American policy toward North Korea.

Είπε έτσι πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να εργαστεί για να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο με συμμάχους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. «Γνωρίζω ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο οποίο εισέρχομαι σήμερα δεν είναι το ίδιο με εκείνο που άφησα πριν από τέσσερα χρόνια», τόνισε ο βετεράνος διπλωμάτης που είχε διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών επί της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. «Πολλά έχουν αλλάξει. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Το υπουργείο έχει αλλάξει… Ο κόσμος μας παρακολουθεί προσεκτικά αυτή τη στιγμή. Θέλουν να μάθουν αν μπορούμε να θεραπεύσουμε το έθνος μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο διορισμός του Μπλίνκεν εγκρίθηκε την Δευτέρα με ευρεία πλειοψηφία (78 ψήφους υπέρ – 22 κατά) από την Γερουσία. Στην ακροαματική διαδικασία για την έγκριση του διορισμού του υποσχέθηκε να εργαστεί σε διακομματική βάση για την διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Ερντογάν: «Η Δύση στηρίζει τα σχέδια του ψυχασθενή Νετανίαχου»

Μήνυμα Μητσοτάκη προς ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας: Λιγότερα λάθη, περισσότερη προσπάθεια

Ρωσία: Δεν αναγνωρίζει τα εντάλματα σύλληψης κατά Σοϊγκού και Γερασίμοφ

Το πενθήμερο, πέθανε! Ζήτω η ανάπτυξη!

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα