ΑΘΗΝΑ
04:31
|
20.04.2024
Ρωσία και ΗΠΑ θα ολοκληρώσουν μέσα σε λίγες μέρες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την επέκταση της στρατηγικής συνθήκης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατατέθηκε χθες Τρίτη (26/1) προς επικύρωση από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν η πρόταση που αφορά στην παράταση της στρατηγικής συνθήκης New Start στο κατώτερο Σώμα του ρωσικού κοινοβουλίου και αναμένεται να επικυρωθεί από το ανώτατο κοινοβούλιο της Ομοσπονδίας κατά τη σύνοδό του σήμερα (27/1), δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Κονσταντίν Κοσάτσεφ (26/1).

“Θα συζητήσουμε αυτό το θέμα και είμαι βέβαιος ότι θα ψηφίσουμε υπέρ της παράτασης της συνθήκης Νew Start στην επόμενη συνεδρία αύριο (σήμερα Τετάρτη 27/1)”, διευκρίνισε.

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι πεπεισμένος ότι και τα δύο κοινοβούλια “δεν θα σπαταλήσουν χρόνο για την παράταση αυτής της συνθήκης” καθώς θα προβούν άμεσα “στις απαραίτητες διαδικασίες επικύρωσης”.

“Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι εμείς στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο είμαστε απόλυτα έτοιμοι για αυτό”, τόνισε.

Εκτός αυτού, ο Κοσάτσεφ χαιρέτισε το γεγονός ότι η συνεργασία της Μόσχας με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκινά με την επέκταση αυτής της συνθήκης-ορόσημο.

“Θα ήταν πολύ καλό να ξεκινήσουμε τη δουλειά μας με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ του Προέδρου Τζό Μπάιντεν με ένα συμβολικό βήμα αυτού του είδους, το οποίο θα μπορούσε πιθανώς να ανοίξει νέες πόρτες και να δώσει πρόσθετες ευκαιρίες για πρόοδο όσον αφορά άλλα προβλήματα που υπάρχουν στις ταραχώδεις σχέσεις μας, ” υπογράμμισε ο Κοσάτσεφ.

Εν τω μεταξύ, πηγή ανέφερε στο TASS την Τρίτη ότι η επικύρωση της παράτασης της συνθήκης θα είναι το νούμερο ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη της Τετάρτης στην Κρατική Δούμα.

“Αυτό το θέμα πιθανότατα θα περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη ως το νούμερο ένα θέμα”, είπε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλα τα απαραίτητα έγγραφα έχουν υποβληθεί στην Κρατική Δούμα.

Τόσο ο Ρώσος πρόεδρος όσο και ο Αμερικανός ομόλογός του εξέφρασαν ικανοποίηση μετά την ανταλλαγή σημειώσεων σχετικά με την παράταση της Συνθήκης, δήλωσε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου την Τρίτη μετά την τηλεφωνική συνομιλία τους.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «και οι δύο πλευρές θα ολοκληρώσουν, μέσα σε λίγες μέρες, τις διαδικασίες που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η περαιτέρω λειτουργία αυτού του μεγάλου διεθνούς μηχανισμού αμοιβαίου περιορισμού των πυρηνικών πυραυλικών οπλοστασίων».


Η συνθήκη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ρωσικής Ομοσπονδίας που αφορά στα μέτρα για την περαιτέρω μείωση και τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων (Νew Start) υπογράφηκε το 2010 και τέθηκε σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου 2011.

Η Νέα Συνθήκη θα ισχύει για 10 χρόνια, έως το 2021, εκτός εάν αντικατασταθεί πριν από την ημερομηνία αυτή με μεταγενέστερη συμφωνία για τη μείωση και τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων. Μπορεί επίσης να παραταθεί για περισσότερο από 5 χρόνια (δηλαδή μέχρι το 2026) κατόπιν αμοιβαίας συναίνεσης των μερών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη (26/01) ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν είχαν την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Κατά τη συζήτηση, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον θα είναι επωφελής όχι μόνο για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ αλλά και για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο των δύο χωρών στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, ο Πούτιν συνεχάρη τον Μπάιντεν για την ανάληψη των καθηκόντων του, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Άλλα διμερή ζητήματα που συζητήθηκαν από τον Πούτιν και τον Μπάιντεν αφορούσαν στη δυνατότητα ανάληψης κοινών προσπαθειών στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και σε θέματα σχετικά με το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία.

Οι πρόεδροι εξέτασαν επίσης την προοπτική διατήρησης της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας, τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία και την πρωτοβουλία της Ρωσίας να πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πηγές: TASS, RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα