Το κοινοβούλιο του Ισημερινού ενέκρινε την απομάκρυνση και την έναρξη των διαδικασιών αποπομπής του υπουργού Υγείας, Χουάν Σεβάλος, με την κατηγορία της κακοδιαχείρισης του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της νόσου Covid-19.
Οι βουλευτές Ντόρις Σολίς και Ροντρίγκο Κολαγουάσο παρουσίασαν το αίτημα αποπομπής του Σεβάλος, το οποίο ενεκρίθη με 121 ψήφους υπέρ και τέσσερις αποχές.
Μία ημέρα νωρίτερα ο Συνήγορος του Πολίτη, Φρέντι Καριόν, ζήτησε από τον πρόεδρο του Ισημερινού Λένιν Μορένο την απομάκρυνση του Σεβάλος από το υπουργείο Υγείας εξαιτίας της “αδιαφανούς” διαδικασίας στη διανομή και παράδοση των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού. “Είναι λυπηρό ότι η διοίκηση του υπουργείου Υγείας χαρακτηρίζεται από περιορισμούς πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με διαφορετικά θέματα, όπως τα συμβόλαια που έχει συνάψει για τον εξοπλισμό των νοσοκομειακών μονάδων κι άλλων ιατρικών προμηθειών αλλά και τη διαχείριση, τον αντίκτυπο και τις συνέπειες της πανδημίας στη χώρα”, ανέφερε ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη.
Ο Συνήγορος του Πολίτη του Ισημερινού ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με ευθύνη του υπουργείου Υγείας 4.000 από συνολικά 8.000 εμβόλια κατά του κορονοϊού χορηγήθηκαν σε διοικητικό προσωπικό, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είχε προτεραιότητα, ούτε βρέθηκε ποτέ στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας.
Το κοινοβούλιο του Ισημερινού ενέκρινε επίσης το αίτημα να ανατεθεί στο γραφείο της γενικής εισαγγελίας της χώρας έρευνα για τυχόν παρατυπίες στη διαχείριση φαρμάκων και εμβολίων από τη διοίκηση του Σεβάλος.
Στις 7 Ιανουαρίου ο Λουίς Μορένο είχε ανακοινώσει την αγορά 50.000 δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Οι πρώτες 8.000 δόσεις έφτασαν στη χώρα στις 20 Ιανουαρίου και οι υπόλοιπες θα παραδοθούν σταδιακά τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.
Στο μεταξύ ξεπεράστηκε χθες Τρίτη στον Ισημερινό επίσημα το όριο των 10.000 νεκρών εξαιτίας της COVID-19, καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 26 ασθενείς με την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, με το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε 10.007.
Το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει ότι ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων μάλλον είναι πολύ πιο βαρύς. Με βάση τα δεδομένα που ανακοίνωσε χθες, άλλοι 4.661 θάνατοι θεωρείται πως “πιθανόν” οφείλονταν στην πανδημία, κάτι όμως που δεν έχει επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς.
Γιατροί, επιστήμονες και πολιτικοί, όπως η Σίνθια Βιτέρι, η δήμαρχος της Γουαγιακίλ, έχουν επισημάνει πως ακόμα και το άθροισμα 14.668 νεκρών μοιάζει πολύ υποτιμημένη εκτίμηση σε σχέση με την πραγματικότητα.
Η χώρα είναι αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της πανδημίας. Χθες επιβεβαιώθηκαν 579 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να φθάνει τις 242.146.
Πηγή: TeleSur