ΑΘΗΝΑ
08:24
|
04.05.2024
Οι μετοχές της GameStop σημείωσαν άνοδο έως και 1.600% μεταξύ 11-27 Ιανουαρίου μετά από μια άνευ προηγουμένου μάχη στο χρηματιστήριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το χρηματιστήριο του Nasdaq διέκοψε τις συναλλαγές της μετοχής της GameStop, εξαιτίας χειραγώγησης από μικροεπενδυτές του διαδικτύου που φέρνει ένα hedge fund της Wall Street στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. 

“Παρακολουθούμε ενεργά τους διαλόγους στα social media και θα διακόψουμε τη διαπραγμάτευση της μετοχής εάν συνδέσουμε τις συνομιλίες με ασυνήθιστες κινήσεις στις μετοχές”, ανακοίνωσε η CEO του Nasdaq, Αντένα Φρίντμαν. Μιλώντας στο CNBC η Friedman απαίτησε από τις ρυθμιστικές αρχές να παρέμβουν για να σταματήσουν τη «χειραγώγηση» που θέλει ερασιτέχνες μικροεπενδυτές να φέρνουν ένα από τα κορυφαία hedge funds της Αμερικής, την Melvin Capital, στο χείλος της χρεοκοπίας.

Οι μετοχές της GameStop σημείωσαν άνοδο έως και 1.600% μεταξύ 11-27 Ιανουαρίου μετά από μια άνευ προηγουμένου μάχη στο χρηματιστήριο που έβαλε ερασιτέχνες επενδυτές που αγόραζαν μετοχές του λιανοπωλητή βιντεοπαιχνιδιών ενάντια σε hedge funds που προσπαθούν να καλύψουν την απώλεια χρημάτων.

Μάλιστα η πρακτική herd buying μέσω του κοινωνικού δικτύου Reddit, η εμπλοκή του Έλον Μασκ και μια έκρηξη πανομοιότυπων συναλλαγών σε μια φαινομενική κερδοσκοπική φούσκα λιανικής συνέβαλαν στο να μπει η GameStop, εταιρεία χαμηλού προφίλ, στην πρώτη σελίδα των οικονομικών ειδήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρακτική του “herd buying” δεν υπόκειται σε ρύθμιση στις ΗΠΑ, κάτι που τώρα απασχολεί τις αρχές.

Ένας εκ των ενορχηστρωτών της επίθεσης φέρεται άλλωστε να είναι ο Έλον Μασκ ο οποίος πήρε θέση κατά του σορταρίσματος. Δε χρειάστηκε να κάνει πολλά. Στην πραγματικότητα απλώς κοινοποίησε στη σελίδα του στο Twitter τη δράση των WallStreetBets, με τη μετοχή να ανεβαίνει κατά 40%, εκτός ωραρίου του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, μέσω συναλλαγών που έγιναν σε πλατφόρμες συναλλαγών.

Υπενθυμίζεται πως η GameStop, βασικός «παίκτης» στη πώληση βιντεοπαιχνιδιών, με πολλά καταστήματα σε όλη την Αμερική και γύρω στους 60.000 εργαζόμενους, παρουσίασε απώλειες περίπου μισό δισ. δολαρίων το 2020.

Πηγές: Capital, ABC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Campari εξαγόρασε και το γαλλικό κονιάκ Courvoisier

Boeing mafia;

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα