ΑΘΗΝΑ
00:46
|
24.04.2024
Αφορμή δίνει η νέα στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μεταξύ Κιέβου και Aγκυρας και τα τουρκικά σχέδια διαφαινόμενου στρατηγικού τουρκο-ουκρανικού "άξονα"
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπό στενή παρακολούθηση θέτει η Ρωσία την αύξηση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας Ουκρανίας-Τουρκίας καθώς αντιλαμβάνεται τις απώτερες γεωπολιτικές επιδιώξεις της Άγκυρας, μετά την αλλαγή δεδομένων στην περιφερειακή σκακιέρα που επέφερε η προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα πως η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μεταξύ Κιέβου και Aγκυρας δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση στο Ντονμπάς (Ανατολική Ουκρανία), σχολιάζοντας τη συμφωνία Ουκρανίας και Τουρκίας για την παραγωγή κορβετών και μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών για τον ουκρανικό στρατό.

«Παρότι κάθε κράτος έχει δικαίωμα να αναπτύξει τις σχέσεις του στον διμερή τομέα, πρέπει να θυμόμαστε ότι η διένεξη στο Ντονμπάς δυστυχώς δεν έχει επιλυθεί και πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ή τουλάχιστον να διερωτόμαστε για το αν η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μπορεί ή δεν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση αυτή. Αυτό είναι κάτι που σαφώς δεν πρέπει να επιτρέψουμε» είπε με νόημα η Ζαχάροβα.

Στις 14 Δεκεμβρίου το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία για την παραγωγή κορβετών και μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών για τον εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού.

Το δρόμο άνοιξε η αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων μαχητικών τύπου Βayraktar TB2 που έκανε το 2019 το Κίεβο και τα οποία τώρα σχεδιάζεται να εξοπλισθούν με βόμβες υψηλής ακριβείας MAM-L της τουρκικής εταιρείας Roketsan.

Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόστος της αγοράς αυτής ανέρχεται σε 69 εκατομμύρια δολάρια.

Γεωπολιτικές προεκτάσεις

Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει πως υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και πως δεν αναγνωρίζει την ρωσική δικαιοδοσία στην Κριμαία.

Ο βασικός λόγος είναι πως η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία άλλαξε τις στρατιωτικές ισορροπίες στη Μαύρη Θάλασσα υπέρ των ρωσικών συμφερόντων.

Κατά το παρελθόν, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αποτελούνταν κυρίως από παλιότερα σκάφη. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του moderndiplomacy.eu μετά την προσάρτηση της Κριμαίας αυτό άλλαξε.

Η Ρωσία αύξησε σημαντικά την δική της ΑΟΖ και την ακτογραμμή στη Μαύρη Θάλασσα, που πλέον είναι σχεδόν ίση με αυτήν της Τουρκίας.

Παράλληλα η Ρωσία ακύρωσε προηγούμενες συμφωνίες με την Ουκρανία που περιόριζαν τις κινήσεις του στόλου της Μαύρης Θάλασσας κια άρχισε να ενισχύσει τον στόλο με νέα, αναβαθμισμένης τεχνολογίας σκάφη και υποβρύχια.

Επιπροσθέτως η Ρωσία εγκατέστησε ένα πυκνό δίκτυο προηγμένων οπλικών συστημάτων στην Χερσόνησο της Κριμαίας, όπως τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400, S-300, Pantsir-S1, Bastion-P καθώς επίσης διαφόρων τύπων Ραντάρ και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα