ΑΘΗΝΑ
09:18
|
20.09.2024
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε "εργαλείο" τη σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα, ενώ είναι προφανές πως οι ιδιώτες "συμπράττουν" με δημόσιες εταιρίες μόνον εάν εξασφαλίσουν σίγουρο κέρδος...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Οι συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα είναι συμβάσεις κατά κανόνα μακροχρόνιες, που συνάπτονται μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού φορέα και δεν έχουν σχέση με ιδιωτικοποίηση, αλλά με παροχή υπηρεσιών συντήρησης ενός συστήματος» ισχυρίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, κληθείς να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη με θέμα «Το “ευαίσθητο” εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της ΕΥΔΑΠ 100% στα χέρια ιδιώτη μέσω ΣΔΙΤ».

Ο Παπαθανάσης χαρακτήρισε τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα «εργαλείο που δουλεύει παγκοσμίως και παρέχει ακριβώς αυτήν την ποιοτική αναβάθμιση που συνήθως απαιτούμε ως κοινωνία για να έχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες». Επανέλαβε έτσι ότι η ΕΥΔΑΠ δεν ιδιωτικοποιείται αλλά θα εξοικονομήσει με τη σύμπραξη αυτή πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα είκοσι χρόνια.

Εξήγησε επίσης πως το αντάλλαγμα πληρώνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας, “ακριβώς διότι ο ανάδοχος δεν έχει ιδιοκτησία του συστήματος του υδροδοτικού, αλλά παρέχει υπηρεσία συντήρησης και αναβάθμισης του συστήματος”. Στο πέρας δε αυτής της σύμβασης το σύστημα αυτό παραμένει, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει σήμερα, στον δημόσιο φορέα».

«Πραγματικά εκπλήσσομαι όταν μιλάτε για ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου αγαθού, ενώ μιλάμε απλώς για τη συντήρηση και την αναβάθμιση του δικτύου παροχής υπηρεσιών» είπε.

Η ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη για την ΕΥΔΑΠ

Αφορμή για τις εξηγήσεις που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός στάθηκε η ερώτηση που υπέβαλε στη βουλή ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, με αφορμή δύο αποφάσεις του ΣτΕ, που, όπως τόνισε, «ορίζουν το αυτονόητο, δηλαδή ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιείται».

Στο κλίμα αυτό κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι αφού απέτυχαν στα σχέδια των κυβερνήσεων Σαμαρά και Τσίπρα, τώρα προχωρά ένα χειρότερο σενάριο, η ιδιωτικοποίηση, μέσω ΣΔΙΤ, της διαχείρισης και συντήρησης της ΕΥΔΑΠ Παγίων, δηλαδή όλου του δικτύου πηγών, υδατοδεξαμενών, φραγμάτων, αγωγών, που φέρνουν το νερό στην Αθήνα.

«Η κυβέρνηση μπορεί να ζει σε ένα φαντασιακό κόσμο όπου το ΣΔΙΤ δεν οδηγεί σε ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση και σε διαχείριση από τους ιδιώτες μονοπωλιακών πόρων, αλλά εδώ έχουμε τους ίδιους τους πολιτικούς φορείς που εκφράζουν την τοπική αυτοδιοίκηση και δέχονται τις επιπτώσεις της απόφασής σας να λένε κάτι πάρα πολύ διαφορετικό» τόνισε ο Κρ.Αρσένης, προτρέποντας την κυβέρνηση να ξαναδιαβάσει τις ανακοινώσεις της Περιφέρειας Αττικής και σειράς δημοτικών συμβουλίων που κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση για την απόφαση της κυβέρνησης και ζητούν να σταματήσει η διαδικασία εκποίησης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Το κέρδος κυνηγά ο ιδιώτης…

Και συνέχισε θέτοντας εύλογα ερωτήματα: «Λέτε ότι θα βαρύνουν τον ιδιώτη οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης. Αλήθεια, ο ιδιώτης, που θα προτάξει το κέρδος προφανώς και θα έχει το βάρος της συντήρησης και αναβάθμισης, δεν θα το μετακυλήσει αυτό στην τιμή του πολίτη; Ποια θα είναι η επίπτωση στην τσέπη του πολίτη; Λέτε, επίσης, ότι η επανακοστολόγηση του διυλισμένου νερού θα λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών. Πώς είναι δυνατόν να επιδιώκει ο ιδιώτης αυτός το κέρδος και να μιλάτε για μείωση της τιμής; Ποιο είναι το διεθνές παράδειγμα που έχετε να φέρετε; »

Και κατέληξε δε υπενθυμίζοντας πως «η μόνη φορά που έχουμε ιδιωτικοποίηση του υδροδοτικού δικτύου είναι στη Χιλή του Πινοσέτ». 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

«Βασιλική» γαμήλια πρόκληση των Γλύξμπουργκ στο Βυζαντινό Μουσείο

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα